Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Затварят безмитните магазини през 2003 г.

Дата: 05.11.2002

Магазините за безмитна валутна търговия ще престанат да съществуват след 30 декември 2002 година

Това предвиждат промените в Закона за митниците, които правителството одобри. Такава е тенденцията в ЕС, обясни финансовият министър Муравей Радев. Въпреки че в повечето летища в Европа и в някои страни от съюза все още има такива магазини, политиката на ЕС е да ги премахне.

Гратисният период до края на 2002 г. се налага, защото фирмите с безмитни магазини имали 10-годишни договори от 1992 г. и са направили сериозни инвестиции в тях. Сега у нас работят около 20 такива обекти. Общият им оборот от 1992 г. досега бил около $ 600 млн.

Българските авиокомпании също няма да могат да продават безмитни стоки в самолетите си.

Ако гражданин внесе стоки, без да плати мито за тях, ще бъде глобен със сума, равна на 150% от стойността на стоките, гласят още промените. Ако контрабандата е от фирма, санкцията е от 100% до 200%.

Видяна общо: 410 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.