Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Доброто начало: Билки и заетост

Дата: 09.12.2002

Инициативата "Билки и заетост" започва на 10 декември 2002 г. Пилотният проект е финансиран от Кралство Норвегия и предвиждаше създаването на два специализирани центъра за билкопроизводство в Полски Тръмбеш и Велинград.

През 2003 г. в проекта се включват 40 семейства (10 ромски, 24 етнически турци, 6 български семейства) от селата Майско, Константин, Ресен, Драгиево, Копривен и гр. Полски Тръмбеш (Северна България, Великотърновска област) и селата Пашово, Драгиново, Дорково и Костандово (Южна България, Пазарджишка област). Създадени са общо 109 дка с насаждения в Северна и Южна България. Обучени са 150 души за култивирано отглеждане на билки от пилотните центрове в Полски Тръмбеш и Велинград и са осигурени приблизително 150 трайни работни места за целевите групи, много от които за хора в неравностойно положение.

Благодарение на добрите резултати в края на 2003 г. норвежкото правителство отпуска допълнително финансиране, с което по модела на "Билки и заетост" да се изградят още два специализирани центъра. Решението съвпада с разширяването на компонента от страна на Министерството на труда и социалната политика, което предоставя средства за неговото изпълнение в още четири общини. Така през 2004 г. започва изграждането на мрежа от осем специализирани центъра за подкрепа на производителите на билки и алтернативни земеделски продукти в цялата страна.

Крайната цел

  • Развитие на устойчиви стопанства, осигуряващи трайни доходи и заетост от билкопроизводство и алтернативно земеделие
  • Производство на качествена продукция за вътрешния пазар и за износ
  • Прилагане на съвременни селскостопански практики, съобразени с околната среда и пазарните изисквания
  • Развитие и сертификация на биологично производство
Видяна общо: 953 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.