Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Американците въртят лунен бизнес

Дата: 13.09.2002

Правителството на САЩ даде зелена светлина за първото частно кацане на Луната. "Транс Орбитал" е първата частна компания в историята на космическите полети, която е получила разрешение от министерството на външните работи на САЩ и от Националната служба за океанографски и атмосферни проучвания да изследва и фотографира повърхността на Луната и да каца върху нея. През юни 2003 г. компанията ще изстреля в лунна орбита космическия кораб TrailBlazer от космодрума Байконур в Казахстан.
Решението да се разреши на компанията да организира полет до Луната може да означава началото на лунен бизнес. Според Денис Лори от "Транс Орбитал" естественият ни спътник е узрял за търговска експлоатация. Освен това той е много по-близо, отколкото се предполага, само на четири дена полет с космически кораб. За да получи разрешение за изследванията си, компанията работи от повече от две години и е трябвало да докаже, че изкуственият спътник TrailBlazer няма по никакъв начин да зарази Луната с биологичен материал, да замърси повърхността й или да повреди предишните места за кацане. В далечен план "Транс Орбитал" иска да разработи комуникационни и навигационни системи за изследване на Луната. В бъдеще цените за полет до Луната ще се понижават, а възможностите ще се увеличават - уверява Лори.
Няколко други частни компании като "Луна Корп" от Вирджиния също искат да изстрелят изкуствен спътник на Луната прeз 2003 г., както и луноходи и средства за придвижване върху лунната повърхност. TrailBlazer ще осигури видеоизображения с висока разделителна способност (1 м) и карти на лунната повърхност. На 90-ия ден от полета на изкуствения спътник той ще достави на повърхността на Луната капсула на времето, в която ще има послания от земните жители, снимки и сувенири. Цената за изпращане на обект до лунната повърхност е 2500 долара за 1 грам товар.

Валентин Тодоров

Видяна общо: 394 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.