Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Авиотряд 28 или частна компания наследява "Балкан"

Дата: 13.09.2002
Правителственият Авиотряд 28 след преструктуриране или частна авиокомпания могат да станат платформа за създаването на нов национален превозвач на мястото на "Балкан". Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров пред парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации.

В момента отрядът има четири самолета ТУ-154 и един "Фалкон", който трябва да бъде използван като лаборатория, но все по-често с него пътуват бизнесмени. Отрядът работи по договор с "Балкан" за някои дестинации. Като друг потенциален национален превозвач се сочи "Хемус еър", която е собственост на "Пирин турист". Компанията също разполага с руски самолети ТУ-154. Цените за лизинг на нови самолети в момента на международния авиационен пазар са ниски, посочи Петров. Той обясни, че правителството трябва да избира между ликвидация и поемане на задълженията на "Балкан" и ликвидацията му. За момента няма кой да поеме дълговете от 120 млн. лв.

Без ликвидация на "Балкан" нов превозвач не може да поеме дестинациите, по които компанията в момента не лети, каза още Петров. Министерският съвет определя компанията, която да бъде национален превозвач, а дестинациите, по които той лети, са по междуправителствени споразумения. Депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев попита защо наследникът на "Балкан" не бъде определен с конкурс. Възможен е и вариант, при който няколко дружества да се обединят. Пламен Петров заяви, че е поканил всички български авиокомпании да се включат в създаването на новия превозвач, но те не са се отзовали. Той отрече появилите се твърдения, че компания "България", в която участва руската "Сибир ер", е наследникът на "Балкан". Този превозвач все още няма лиценз.

Валентин Тодоров

Видяна общо: 377 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.