Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кметът на Варна решава за сделка с Илия Павлов и Стоичков

Дата: 13.09.2002
Варненската общинска комисия "Собственост и стопанство" отложи в сряда гласуването за създаване на съвместно акционерно дружество между президента на "MG корпорация" и президент на ПФК "Черно море" Илия Павлов, Христо Стоичков и общината за стопанисване на стадион "Варна" (бившия "Юрий Гагарин"). Ден преди това комисията "Младежки дейности и спорт" даде зелена улица на проекта. "Не сме против тази инициатива. Обединихме се обаче около становището, че параметрите по проекта трябва да се прецизират по-добре. Искаме да разберем становището и решението на кмета Кирил Йорданов", каза председателят на комисия "Собственост и стопанство" Пламен Начков от БСП.

Комисия "Собственост и стопанство" трябва да се произнесе окончателно следващата седмица, а впоследствие проектът е нужно да бъде одобрен на общинската сесия в началото на октомври.

"Съветниците от комисията ще запазят правото си на договаряне с Павлов и Стоичков. Основното изискване ще бъде стадионът да се ползва от всички варненски клубове, и то не само за футбол. Не става дума игрището да се продава срещу пари в брой или чрез други финансови инструменти, а за съвместна експлоатация. В бъдещото акционерно дружество общината ще участва със своята собственост - стадиона, а MG и Стоичков - със средства за ремонт и поддържане, както и с изготвянето на проекта", обясни Пламен Начков.

Съветниците от ОДС настояват акционерното дружество за градското игрище да емитира и акции на капиталовия пазар. "По такъв начин всеки инвеститор може да стане акционер, ако прояви интерес и купи от ценните книжа", твърдят сините съветници Васко Василев и Любо Роев. "Сключване на договор за съвместно дружество само с "MG корпорация" и Христо Стоичков ще дискриминира други инвеститори, които може би ще предложат и по-изгодни условия", е мнението и на съветника Красен Железов.

"При всички положения стадионът и прилежащите му части няма да сменят собственика си. Най-вероятно ще отдадем игрището на концесия за дълъг период от време", заяви още Пламен Начков. Той отказа да уточни точния срок на концесионирането. Според неофициално информация обаче става дума за 35 години.

Всъщност историята за отдаване на концесия на напълно разбития в момента стадион "Варна" датира от 1995 година. Тогава собственикът на футболния клуб "Феърплей" Иван Петров, който е близък приятел на Христо Стоичков, успя да го убеди да даде пари за развитието на частна футболна школа у нас. Стоичков и Петров подготвят оферта, според която искат да вземат под наем стадион "Варна", за да изградят футболен интернат за деца от цяла България. Проектът е представена на тогавашния председател на комисия "Собственост и стопанство" Иван Чолаков(който в момента изтърпява присъда от 12 години в затвора за корупция). Чолаков обаче отхвърля офертата. Стоичков се разочарова и преустановява всякакви връзки с тогавашната общинска администрация.

Александър Монев

Видяна общо: 416 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.