Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кулинарен роман за влюбени

Дата: 13.09.2002
Италианската кухня не е създадена просто да засища, а преди всичко да доставя наслада. Неслучайно Хайнрих Хайне пише пламенно за нея: "Италианската жълтеникаво-мазна, подправена със страст, гарнирана с хумор и все пак идеална до изнемогване кухня, има характера на италианските красавици. Всичко плува в масло, лениво и нежно си тананика сладките мелодии на Росини и плаче от аромат на лук и копнеж."

Именно с огнения си характер италианската кухня особено подхожда на ваканционното настроение край морето, а италианският ресторант "Казабланка" е съвсем на място под смокините на крайбрежната улица в Созопол. Обзавеждането на заведението въплъщава представата за Средиземноморието като място, което съчетава провинциалните патриархални нрави с бохемски дух - мебели от ковано желязо, стени в бордо, пъстри дамаски, сушени цветя, декоративна сбирка от керамика, лозарски ножици и газови фенери. Ресторантът е разположен на два етажа точно над вълните и от него има прекрасна гледка към централния плаж. "Казабланка" е и една от възможностите за морска "сгледа". Алеята край брега е задължителна част от вечерната разходка на почиващите и затова клиентите на заведението могат да се запознаят с тоалетите на повечето от туристите в Созопол.

Менюто е създадено с хъс и чувство за хумор и е озаглавено "Кулинарен роман за влюбени". Във встъплението към всеки раздел има някаква приятна закачка или текст с образователна кулинарна стойност. Предложенията започват с внушително количество салати - 45 вида. Специално внимание е отделено на "тревопасните" клиенти - едно от апетитните предложения за тях е салатата от варена царевица с чесън и разтопено масло (3.40 лева). От салатите "за моряци и русалки" опитайте тази от раци с портокал и лимон (4.80 лева) или "Марко Поло" (5.90 лева) - домати, краставици, чесън, филенца от аншоа, солени рибки чичинели, зехтин, натрошен рокфор. Една от представителните класически италиански салати е сметановата "Емилия-Романя" (4.90 лева), за която в менюто е уточнено, че е само "за красиви жени и умни мъже" - шунка, "Ементал" и ябълка. Голямо е разнообразието от супи. Тараторът се поднася по италиански - в чаша с лед, въпреки че краставицата не е пасирана, както се прави на Апенините. Не пропускайте картофената крем супа със сьомга и миди (3.50 лева) по стара рибарска рецепта от Генуа и царевичната (2.80 лева), която пък е характерна за Венеция. Едва ли сте предполагали, че картофите по селски могат да се приготвят по повече от 10 начина - доказват го менюто на "Казабланка" - "Картофени фантазии", в което готвачът наистина е вложил необикновена фантазия. Особено сполучлив е печеният картоф на жар с бекон и топено сирене (4.50 лева). В заведението се предлага и ризото от продълговат и сипкав ориз, задушен в бяло вино и подправки. Едно от най-ароматните блюда в този раздел е ризото с пилешки дробчета, вино и мащерка (6.60 лева). Естествено не е пропусната и сицилианската паеля - със зеленчуци, пиле, скариди, миди, октоподи, маслини и раци (15 лева).

"Гъбарковщини" пък са кръстени ястията с гъби, от които най-оригинални са гъбите, пълнени с раци (5.20 лева). Вегетарианците в никакъв случай не са пренебрегнати - в "кулинарния роман" за тях има отделна глава, в която изобилстват броколи, карфиол и бобови шушулки.

"Полента и формаджи" е заглавието на следващата страница от менюто, което в превод от италиански означава "качамак и сирена". Интересно е, че качамакът е не само наше национално ястие, но и венециански специалитет, само че доста по-различен от родопския качамак или добруджанската мамалига - акцент в него са различните видове ароматни сирена. Подобаващо място е отделено на пилешкото, приготвено както по непознати за нашите ширини рецепти, така и във вида на класическа скара, за която няма национални граници. Ако сте без предразсъдъци за това коя част от животното поглъщате, опитайте патешките сърца, запечатани в масло (5.60 лева). В раздела "Фрути ди маре" е квинтесенцията на менюто. Тук можете да опитате разнообразни люспести и членестоноги, уловени в наши и чужди води. Едно от най-достъпните предложения е варен рак в бира (3 лева). Ако търсите повече екзотика, изберете лангуста, печена във фолио с орехи и пикантни сирена (7.80 лв.) или печен омар на живи въглени (40 лева).

Класическата пица на дърва е задължителна в програмата на италианските ресторанти - ще я откриете и в "Казабланка" във всичките й разновидности на цени от 2.50 до 7.30 лева. Според готвача е приготвена по всички закони на автентичната италианска пица - тестото е замесено с морска сол на ръка, доматеният сос е от малки, цилиндрични доматчета, сиренето е пармезан.

Разновидностите на италианската паста заемат достойно място в менюто, като тук клиентите имат рядката възможност да опитат талиатели, фусили, канелони, равиоли от реномирани италиански производители. Към ястията можете да добавите различни видове хляб - венециански или виенски сухар, чесново хлебче, царевична питка, белла пица и да ги полеете с италианско вино.

Сийка Терзийска

Видяна общо: 392 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.