Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ЕС подготвя общи мерки за България и Румъния

Дата: 13.09.2002
На срещата на върха през декември в Копенхаген Европейският съюз ще предложи общ пакет с мерки за продължаване на преговорите за присъединяване на България и Румъния към съюза. Това съобщил министър-председателят на Дания Андрес Фог Расмусен след срещатата си с президента Георги Първанов, която се проведе след възпоменателното заседание на Съвета за сигурност на ООН в сряда през нощта българско време.
Според официалното съобщение, цитирано от БТА, Расмунсен обяснил, че общият пакет ще има три точки. Според първата и за двете страни ще има план за водене на преговорите, който да гарантира приемането на София и Букурещ в съюза. Втората предвижда увеличаване на средствата от предприсъединителните фондове за двете държави, а третата - подготвяне на политическа декларация, в която да се гарантира, че България и Румъния няма да бъдат разделени политически от останалите страни, които ще се присъединят по-рано към ЕС. Общият пакет с Румъния не означава, че двете страни ще имат общи срокове и графици за приемане в ЕС, уточнил Расмунсен. Той посочил, че Дания, която председателства ЕС до края на годината, подкрепя позицията на България всяка страна кандидатка да бъде оценявана поотделно и да получи покана за членство, когато е покрила критериите на ЕС.
По време на разговорите президентът Първанов е информирал Расмусен за извършената модернизация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Президентът е подчертал значителните средства, изразходвани за модернизирането на блоковете, и положителната оценка на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за постигнатата степен на безопасност. Той е поканил експерти на ЕК да направят оценка на реакторите и да изградят собствена позиция за състоянието им.

Борислав Наумов

Видяна общо: 407 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.