Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Русия предлага застраховка срещу митничари и политици

Дата: 13.09.2002
Русия ще предложи на чуждите компании застраховка срещу несправедливо отношение от страна на собствените й съдии, митнически служители или политици, което ще им даде право да изискват пълна компенсация от Москва, съобщи в. "Файненшъл таймс". Федералният център за проектно финансиране - руска правителствена агенция, работи съвместно със Световната банка по инициатива за застраховане на чуждестранните кредитори срещу "нетърговски риск", свързан с "работата на местното правителство и форсмажор". Целта на проекта е правителството да се стреми да разрешава конфликти на чуждите бизнесмени с руски политици или държавни служители още при тяхното възникване. Ако то не успее да направи това, диспутите ще бъдат отнасяни към международен арбитраж и евентуалните компенсационни плащания ще се извършват от федералния бюджет.

Според анализаторите инициативата ще доведе до увеличаване на обема на преките чуждестранни инвестиции в Русия. През първите шест месеца на годината вложенията отвън бяха 1.9 млрд. долара, или с 25% по-малко спрямо същия период на 2001 г.

Програмата за "гаранция срещу нетърговски риск" ще започне с предлагането на застраховка за проекти във въгледобивната и дървената промишленост, които са сред основните приоритети на кабинета за икономическо преструктуриране, посочва "Файненшъл таймс". По информация на представител от Федералния център за проектно финансиране в момента сериозно се обсъждат шест проекта, като до края на годината вероятно ще бъдат подписани от два до четири от тях. Вече се водят и дискусии за големи гаранции в петролния, газовия и диамантения сектор, като поне един от тях ще бъде готов за подпис през следващите 18 месеца. При определени случаи от гаранциите ще могат да се ползват и руски инвеститори. Съгласно условията, наложени от Световната банка, програмата няма да покрива преките капиталови инвестиции. Годишната премия по застраховката ще бъде 1.5% от стойността на кредитите. Те трябва да бъдат със срок до 10 години и всеки да е между 1 и 10 млн. долара. Общата стойност на заемите не трябва да надхвърля 200 млн. долара.

Инициативата беше вдъхновена от успешния пилотен проект от 1997 г. за гарантиране на заеми за съвместната руско-американска станция за извеждане в орбита на сателити "Сийлонч". На два пъти се стига до конфликти, които бяха разрешени от центъра, без да се стига до изплащането на компенсация.


Американската компания за застрахователни и финансови услуги AIG възнамерява да създаде нов инвестиционен фонд за Русия за между 30 и 50 млн. долара, предаде агенция Итар-Тас, позовавайки се на главния изпълнителен директор на дружеството Морис Грийнбърг. По думите му AIG иска да купи руска застрахователна компания и в момента обсъжда подобна възможност с руската военна застрахователна компания, която е специализирана в предоставянето на застраховки в космическата област. AIG няма да се откаже от навлизане на руския пазар заради опозицията на местните застрахователни дружества, подчертава Грийнбърг.

Yes.bg

Видяна общо: 419 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.