Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Забраняват псувнята със закон

Дата: 13.09.2002

Край на секстормоза в службата

25 000 лв. за щипане на колежка

Край на секстормоза и щипането на колежки в службата. Отсега нататък тези провинения ще се наказват с глоба от от 5000 до 25 000 лв., ако виновният е обикновен работник. Собственик, който допусне дискриминация, обаче може да отнесе 150 000 лева глоба.
Това предвижда проектозакон срещу дискриминацията, приет от кабинета вчера.
Санкции ще има за всяко нежелано поведение, което накърнява достойнството, създава враждебна, обидна или застрашителна среда, обясни Костадин Паликарски, експерт към политкабинета на премиера Сакскобургготски.
За да се наложи глоба, е достатъчно засегнатият да се оплаче на комисията за защита от дискриминация. В нея ще влизат 15 юристи "с високи нравствени качества". 9 от тях ще избира парламентът, а 6-има - президентът.
Експертите ще опитват първо да посредничат на страните да се споразумеят. Ако това не стане, ще се провежда пълно разследване. Комисията може да налага 1000 лв. глоба и довеждане с полиция на всеки, който не се яви да даде сведения по случая.
Със закона се забранява и псувнята в службата. Мръсният език може да струва 25 000 лв., стига колега с изнежен слух да се оплаче пред комисията.
Забранява се и дискриминацията в заплатите. Работодател, който за една и съща работа дава различни пари на мъжете и жените, също ще бъде глобяван. Ако НС приеме текстовете, работодателят вече няма да има право да пита кандидатите за работа на колко години са, имат ли деца, от какви болести страдат, нито пък да ги избира според външния им вид. Единствените позволени въпроси при конкурси ще бъдат за професионалния опит и квалификация на кандидата. Шефът няма право да отказва да наеме жена заради бременност, майчинство или отглеждане на дете, пише още в проекта.
Всеки шеф ще трябва да закачи закона на видно място в службата. Ако не го направи, ще плаща между 100 и 150 лв.
След приемането на закона военните ще са длъжни да прибират гейове в казармите. Причината е текст, който гласи, че се забранява дискриминиране на наборниците заради тяхната сексуална ориентация. Военният закон ще бъде променен, потвърди и министър Николай Свинаров.

Румен Савов

Видяна общо: 396 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.