Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Догодина 100 годишнината на Джон Атанасов

Дата: 16.09.2002
През октомври 2003 г. честваме 100 години от рождението на Джон Атанасовпод патронажа на Първанов

Президентът Георги Първанов в края на своето посещение в Ню Йорк, където участва в 57-ата сесия на Общото събрание на ООН и в заседание на Съвета за сигурност, се срещна днес със сина на изобретателя на първия компютър Джон Атанасов - Джон Атанасов младши.

През октомври следващата година под патронажа на Георги Първанов ще бъдат чествани 100 години от рождението на Джон Атанасов, съобщи пред журналисти прессекретарят на държавния глава Бойка Башлиева.
Председател на организационния комитет за честването е Благовест Сендов. Джон Атанасов младши се е съгласил да бъде съпредседател.
Освен в България очаква се годишнината от рождението на бащата на компютъра да бъде отбелязана и в САЩ като инициативата може да бъде поета от американския университет в Айова. Висшето училище е вложило наскоро 450 000 долара за създаване на реплика на първия компютър, изобретен от Джон Атанасов.
Президентът Първанов тази вечер ще отпътува от Ню Йорк за австрийския град Залцбург, където ще участва в европейския икономически форум, организиран под егидата на Световния икономически форум в Давос. В рамките на форума той ще вземе участие в дискусия за разширяването на Европейския съюз. В Залцбург Първанов ще се срещне с еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. В разговора българският президент ще засегне темата за затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.
Първанов ще обоснове също българската позиция за необходимостта от договаряне на нова пътна карта за България, в която да има конкретен срок за приемането ни в Европейския съюз. В Залцбург президентът ще разговаря и с главния координатор на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа Ерхард Бусек. С него той ще обсъди изпълнението на различни проекти по линия на
пакта. Предвидени са срещи на Първанов с президентите на Австрия, Финландия и Естония.

БТА

Видяна общо: 365 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.