Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пускат в продажба утешителен подарък на Хитлер

Дата: 14.09.2002

Ева Браун дава златна отметка за книга на нацисткия лидер след загубата при Сталинград

 

Златна отметка за книга, която Ева Браун подарила на Хитлер, за да го утеши след разгрома на хитлеристките войски при Сталинград, обърнала хода на Втората световна война, ще бъде продадена на търг в Мадрид.

 

На нея пише: "Мой Адолф, не се безпокой... (поражението) Е, беше само едно неудобство, което няма да намали сигурността на твоята победа. Вечно твоя Ева 3-3-43."


От аукционната къща "Сантяго Дюран" съобщиха, че наддаването започва от 5000 евро на 22 октомври и че сувенирът е толкова уникален и рядък, че не се знае как ще се развие търгът. С 18-каратовия си подарък, дълъг 18 см и гравиран с окуражителните думи, с портрет на самия Хитлер, свастика и четирилистна детелина за късмет, дългогодишната любовница на Хитлер Ева Браун е искала да го извади от депресията след капитулацията на 6-а германска армия, командвана от фелдмаршал фон Паулус, пред съветските войски на Сталин през януари 1943 г. Хитлер се жени за Браун в берлински бункер през 1945 г., когато съветските войски наближават града. Скоро след това двойката се самоубива. Дюран съобщава само, че продавачът идва от чужбина. Вестник ABC пише, че отметката принадлежи на Вилхелм Кайтел, бивш шеф на Върховното командване на Въоръжените сили, който е бил екзекутиран като военнопрестъпник през 1946 г. В Германия и във Франция има строги ограничения върху продажбата на нацистки сувенири, а по-рано през годината криминален съд обяви, че ще съди интернет US-гиганта Yahoo Inc за това, че допуска подобни продажби в уеб-сайтовете си.

 

Yahoo

Видяна общо: 380 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.