Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Патриарх Максим отслужи литургия за Кръстовден

Дата: 14.09.2002
С тържествена литургия в катедралата "Свети Александър Невски" патриарх Максим отбеляза в събота Кръстовден, съобщи Светият синод.
Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен e единият от 12-те Господски празници в календара на Православната църква. В църковния календар този ден се свързва с чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики през 312 г., намирането на Кръста на Голгота през 326 г. и връщането му от персийски плен през 614 г.
През 312 г. тогавашният управител на земите на днешните Англия, Франция и Испания бил поканен от римляните да ги освободи от тиранина Максентий. Максентий решил да се отбранява в Рим, където разполагал с по-многобройна войска. Константин бил обзет от тревога, но тогава му се явило чудно видение - той и войниците му видели на небето сияещ кръст и над него надпис "с това ще победиш". Константин издигнал за свое знаме кръст и в жестока битка разбил Максентий. Кръстът, който дотогава се смятал за позорен знак, защото на него разпъвали престъпници и предатели, добил символиката на победата и безсмъртието. Видението с кръста се появило още два пъти на Константин, който се покръстил. По негово време християнството възтържествувало в Римската империя.
Църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, на Великия петък преди Възкресение Христово, на 1 август и на 14 септември.
Българите отбелязват празника с общоселски събори и колят курбан за здраве. Една от народните представи гласи, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват, което ще рече, че стават равни по времетраене.
От този ден или от предишния, когато се чества Симеоновден, може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден семето за посев се "осветява". В някои райони на страната на този ден започват гроздобера.

Евелина Таскова

Видяна общо: 328 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.