Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Европа препоръча повече спорт в училище

Дата: 16.09.2002

С резолюция на Съвета на Европа ще бъде въведено изискване за най-малко един час дневно спортни занимания в училище, решиха министрите на спорта на страните членки на среща във Варшава. Документът може да бъде предложен за обсъждане още на предстоящото заседание на съвета през ноември, но засега ще бъде само с препоръчителен характер.
България беше представена на форума от бившия председател на Държавната агенция за младежта и спорта Васил Иванов-Лучано, който тази седмица трябва да бъде избран за министър на спорта. "Страната ще се съобрази с препоръките на съвета. Над 30% от европейските младежи страдат от различни заболявания, което според мен е недопустимо. Ще разглеждаме въпроса за създаването на международни програми, които да подпомогнат по-доброто развитие на децата", заяви Иванов, преди да замине за Варшава.
В България часовете по физическо възпитание са задължителни за всички класове и са между два и три часа седмично. От тази година те са включени и в програмата за 12 клас наред с другите предмети за зрелостниците, без които те не могат да завършат образованието си.
Физическата култура в Европа е в упадък, констатираха евроминистрите. Делегациите от 48 държави членки се споразумяха да започнат преговори за изработване на стратегия за увеличаване на заниманията със спорт в училищата и за стимулиране на интереса към физическа активност на младите хора, включително и на тези с увреждания. Нарастващият брой младежи със здравословни проблеми се дължи включително и на слабата им физическа култура, заключиха участниците в конференцията. Министрите смятат, че повечето часове спорт в учебните заведения ще помогнат за възприемането на европейските ценности, като почтената конкуренция и социалната интеграция. Недостатъчната активност на младите хора в Западна Европа е заради увеличаването на заниманията с компютри, докато в Източна Европа се дължи на липсата на достатъчно средства за оборудване на физкултурни салони, се посочва в доклада на съвета.

Journey

Видяна общо: 299 рейтинг: 0.07

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.