Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Производството расте, потреблението намалява

Дата: 20.09.2002

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението е бил 446 долара през второто тримесечие на тази година, а 836 долара - през първото полугодие, показват данните на НСИ, представени вчера пред журналисти. По този показател зад България от страните-кандидатки за членство в Европейския съюз остават само Румъния и Турция.
БВП през второто тримесечие на тази година е на стойност 7 млрд. 550 млн. лева. Спрямо второто тримесечие на миналата година реалният обем на БВП е с 5,3 на сто повече. За полугодието БВП е 14 млрд. 447 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година реалното му нарастване е с 4,3 на сто.
Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на тази година възлиза на 6638.0 млн. лева по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност се е увеличила с 5,1 на сто спрямо същия период на миналата година.
В отрасловата структура на икономиката нараства относителният дял на добавената стойност, реализирана в сферата на услугите и индустриалния сектор, а намалява относителният дял на аграрния сектор.
За индивидуално потребление на населението се изразходват 78,5 на сто от произведения БВП, което е с 3,2 процентни пункта по-малко през съответното тримесечие на миналата година.

МБМД Мирослава Янова

Видяна общо: 419 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.