Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бирата по-стара от хляба

Дата: 19.09.2002

Британският учен д-р Мерин Дайнли твърди, че първобитните хора, живели през каменната ера, първо са изобретили бирата, а едва след това се научили да правят хляб. Археолози стигнали до извода, че за пръв път бирата била получена през 9000 г. пр. Хр. А това е с около 5000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Учените са на мнение също, че грънчарството е възникнало, защото хората са имали нужда от съдове, в които да съхраняват бирата.
До неотдавна учените предполагаха, че поселенията на първобитните хора, появили се първо в Близкия изток, били изграждани около полета със зърнени култури, които били използвани за производството на различни продукти. Според археоолога Мерин Дайнли от Манчестърския университет зърното било преработвано в малц - веществото, употребявано за производството на бира. Д-р Дайнли отбелязва, че при разкопки в много поселения от каменната ера са открити къщи с гладки, внимателно изработени настилки, които, ако се съди по всичко, са били използвани за направата на малц. Археологът стигнал до извода, че с помощта на подобни настилки и на камъни за мелене на зърното, които са открити при разкопки, първобитните хора са правели бира. Били са намерени също съдове, използвани за ферментацията и за съхраняването на бирата.
На конференция д-р Дайнли споделя: "Ако се съди по всичко, първобитните хора по някакъв начин са можели да преработват зърното в нов сладък и хранителен продукт - в малц. А по-късно, след като са смесили малца с вода, са получили първия алкохол."

Владимир Димитров

Видяна общо: 417 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.