Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Долу ръцете

Дата: 20.09.2002

от ракията!

Какво е денят без слънце? Какво е лятото без морето? Какво е Божидар Абрашев без Люлина?
                                               Нищо!

А какво е българинът без домашната сливовица? Нищо, ама на квадрат!

И какво, братя българи, ще остане от нас, от нашата нация, от нашата идентичност на 1 януари 2008 година? Нищо! Това е!
Искат скъпи сънародници да ни отнемат най-скъпото. Да посегнат на най-святото. Отечеството отново е в опасност. След посегателството върху шкембе-чорбата и домашното вино в името на присъединяването ни към Европейския съюз родните управници посегнаха и на домашно приготвената ракия. Справка вчерашната столична преса. Срам, срам и позор, братя българи!
Представете си следната пасторална картина. Излиза бай Ставри от село Брестак, да речем, рано сутринта от къщицата си. И вместо да е облечен в обичайните дочени гащи, е нахлузил модерни европейски дънки. Засуква мустака и се понася не към кочината, а към фермата. Там, разбира се, грухтят pigs, а не прасета. А бай Ставри вместо да се провикне по нашенски на прасето "ела бе, Гошо, тука да ти...", кротко нарежда "come piggy, come here". Изобщо евроинтегрирана работа. След което нашият бай Ставри се качва на комбайн "Клаас" и отпрашва към 1000-декаровия си парцел, защото той вече не е селянин, а фермер. По обяд вместо да удари една шльокавица, засяда на тънко френско винце, а вместо да измаха едни пръжки с много лук и чесън и пухкав селски самун, изискано похапва бьоф строганоф и малко препечена франзела, за да не пълнее. На вечеря бай ви Ставри облича смокинг, докато жена му Гица се е наконтила с роклята с гол гръб и очаква прислугата да й сервира обичайната за четвъртък вечер сьомга върху кедрова дъска.
Да, ама не, както казваше един колега! Такива неща могат да станат само в розовите сънища на много голям оптимист. Тук, на Балканите, има бай Ставри, шкембе-чорба, сланина, чесън, лук, шопска салата и това си е. Затова долу ръцете от домашната ракия. Не посягайте на най-святото за бога. Да не им даваме, братя българи, че зер не ни остана много от тая пуста евроинтеграция.

Владимир Димитров

Видяна общо: 413 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.