Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Франция връща по-дългата работна седмица

Дата: 20.09.2002
Френското правителство обяви намерението си да снеме органиченията върху работната седмица, която в момента е 35 часа, предаде в. "Файненшъл таймс". Изданието уточнява, че промяната е инициирана от министъра на труда и социалните грижи Франсоа Филон и предвижда не само увеличаване на работното време, но и намаляване на социалните осигуровки, плащани от работодателите. В предложението, одобрено от кабинета на премиера Жан-Пиер Рафарен, е залегнала и идеята за увеличаване на минималната работна заплата с 11.4% в рамките на следващите 3 години.

Реформата в дължината на работната седмица е на практика точно обратното на това, което лансира социалистическото правителство на Лионел Жоспен в опит да намали безработицата в страната, коментира всекидневникът. Още при представянето си идеята за намаления работен ден предизвика недоволството на работодателите, които бяха принудени да плащат извънредни надници на служителите си за всеки час над определената от кабинета норма. Освен това, допълва агенция Ройтерс, промяната така и не се отрази положително на трудовия пазар като цяло.

Новото предложение едва ли ще срещне съпротивата на парламента, където мнозинството депутати са от голистката партия на президента Шак Ширак, коментират наблюдатели. Очаква се несъгласие с проекта да изразят социалистите, които обещаха да оспорят закона "точка по точка". В същото време един от най-големите синдикати във Франция заплаши, че ще изведе шестотинте си хиляди членове на улицата, ако предложението на кабинета за връщане на 39-часовата работна седмица бъде прието. Представители на профсъюза изразиха недоволство от факта, че проектозаконът влиза в парламента без предварителни консултации със засегнатите страни.

Подобно искане отправиха и представителите на френския бизнес, които настояха, че като цяло промяната облагодетелства синдикатите. Лидерите на федерацията на работодателите "Медеф" подчертаха, че реформата в сферата на работната седмица е само временна, тъй като правителственият декрет е с действие 18 месеца, и заявиха, че очакват след края на изпитателния срок правителството да се допита до тях за условията на продължаването му. Според наблюдатели повечето големи френски компании вече са успели да адаптират трудовия си процес към 35-часовата работна седмица. Основна част от тях са съумели да превърнат работния ден в достатъчно интензивен процес, като на практика служителите са започнали да вършат повече работа за по-малко време, отбелязва Ройтерс.

Видяна общо: 349 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.