Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В неделя централните части в големите градове се затварят за коли

Дата: 20.09.2002

В града - без моя автомобил

Под това мото в неделя България за първи път ще отбележи европейския ден без коли


За целта централните части на градовете ще бъдат забранени за движение на автомобили. По този повод миналата седмица кметовете на 76 общини и министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова подписаха Харта 2002 на европейските градове. Целта е популяризиране на подготовката на България за спиране на производството и употребата на оловен бензин, разделно събиране и рециклиране на отработени масла и използвани акумулатори.

Официално европейският ден без автомобили ще бъде открит в 12 ч в Борисовата градина в София. Край езерото "Ариана" ще има хепънинг с участието на български изпълнители и спортни състезания.

Границите на района, в който ще бъде спряно движението в София, са бул. "Сливница", бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница" от 10.00 до 17.00 часа. В затворения участък ще могат да се движат само сватбарските коли, както и автомобилите на автомобилите на полицията, пожарната и бърза помощ. Столичният кмет Стефан Софиянски се закани да затваря центъра по-често, ако акцията има добър ефект.

В Габрово общината разреши на шофьорите да ползват безплатно градския транспорт в неделя. За целта е необходимо да покажат талона и шофьорската си книжка на кондуктора. Кметът на Габрово Богомил Белчев обяви, че ще дойде в общината пеш. Той ще извърви рано сутринта около 10 километра, за да пристигне навреме до центъра от отдалечения квартал, където живее.

Инициативата за ден без автомобили е организира за първи път във Франция на 22 септември 1998 г. Две години по-късно Европейският комитет по околна среда обявява този ден за европейски ден без автомобили.

Journey

Видяна общо: 354 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | В неделя централните части в големите градове се затварят за коли
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.