Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Варна посрещна “Калиакра”

Дата: 23.09.2002
Калиакра

На тържествена церемония днес в 13 часа на морска гара – Варна бе посрещнат екипажа на българския учебен ветроход “Калиакра”, който се завърна от участие в международната ветроходна регата “Къти сарк 2002”.
Капитанът на ветрохода Стоян Ангелов докладва пред заместник-директора на Параходство Български морски флот кап. Атанас Атанасов за успешното плаване и спечелените призове от българската баркентина – специална награда за най-многонационален екипаж, както и награди за второ и трето място в отделните етапи на състезанието.
Изпращането и завръщането на “Калиакра” е празник за българското мореплаване и за града ни, посочи в приветствието си пред екипажа на ветрохода, техните семейства и близки, кметът на града Кирил Йорданов. По-късно той обеща да подари телевизор за борда на “Калиакра”.

От отпътуването си от Варна до акостирането днес учебният ветроход е изминал 10 000 мили. Сред изпитанията, пред които са били изправени моряците по време на пътуването са гъста мъгла покрай нос Сент Винсент, скъсани платна и загубена дясна котва на рейда на испанското пристанище Кадис.
На борда на “Калиакра” плаваха 16 моряци от параходство български морски флот и 15 студенти от Висшето военноморско училище.
Мисля, че участието ни в регатата бе успешно, разминахме се с малко с голямата награда, но взехме големият приз за многонационален екипаж, посочи старпомът Иво Лазаров. Една от най-важните задачи на регатата е да сближава млади хора от различни националности.
Капитан Лазаров разказа, че в един момент на борда на “Калиакра” са били събрани хора от 14 различни националности, “бяхме като малък китайски квартал” посочи той.
В четвъртък “Калиакра” се връща към нормалния си плавателен график за България, като първият круиз е осемчасов рейс Варна – Балчик – Варна, за който корабът е нает от частно дружество за цял ден.
Все още не е ясно в коя международна ветроходна регата ще участва баркентината ни през следващата година.Любопитно:

Любовна свада остави без дрехи млада испанка

Двама млади испанци – гости на ветрохода “Калиакра” се скарали, докато пътували с кораба и кавалерът изхвърлил багажа на дамата си през борда, разказват моряците. Още на следващия ден темпераментната двойка се сдобрила, но се наложило българският екипаж да се порови и осигури прилични дрехи, с които младата испанка да изкара следващите четири дни от пътуването.
Докато били в открито море до екипажа на кораба достигнала информацията от други моряци, че на българския бряг ще ги чакат премиерът Симеон Сакскобургготски и звездата на БТВ Слави Трифонов. За известно време българите дори повярвали, но когато се свързали с България разбрали, че това не е съвсем така.

Варна
Александър Монев

Видяна общо: 396 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.