Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Учебната година в обсерваторията започва на 4 X

Дата: 26.09.2002

Учебната година в обсерваторията започва в световния ден на Космоса


На 4 октомври в 19,30 часа в звездната зала на обновената варненска обсерватория ще бъде открита новата учебна година за курсистите по астрономия. Това се случва тук след тригодишно прекъсване, свързано с ремонта на обсерваторията. Но дори и след датата 4 октомври записването в курсовете на НАОП "Николай Коперник" ще продължи, уточнява директорът Иван Иванов. Те са безплатни и са за всички деца и младежи от IV до ХII клас, които се интересуват от загадките на звездното небе. Над 2500 варненчета са минали през варненската обсерватория през 30-годишното й съществуване, пресмятат астрономите и обещават да не върнат никого, пожелал да се запише в курсовете.
Началото на учебната работа в обсерваторията и планетариума на Варна е свързано с началото на Световната седмица на Космоса, обявена от ООН по случай 4 октомври - деня, в който преди 45 години е бил изведен в орбита около Земята първият изкуствен спътник.
Десет дни по-късно - на 14 октомври - обсерваторията ще отвори врати и за свободни посещения от граждани. Всеки работен ден (без събота и неделя) от 17 часа ще има астрономически сеанси. За целта специалистите подготвят нови лекции и нагледни материали, с които ще привличат интереса на гостите. Общинската комисия по финанси вече гласува предложението за цените на билетите, което предстои да бъде прието от Общинския съвет. 50 стотинки са определени за децата от предучилищна възраст, 1 лев - за учениците, и 3 лева - за възрастните посетители. При чужденците тарифата ще е 5 лева за деца и 10 лева за възрастни. Предвижда се още услугите на обсерваторията да се използват по учебен план безплатно за всички ученици от община Варна.

Варна
Александър Монев

Видяна общо: 430 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.