Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Холандия върна 126 българи

Дата: 26.09.2002
В сряда от Холандия е върната група от 126 българи, между които и две деца на възраст между 6 и 8 години. Те пристигнаха на аерогара София с чартърен полет от Амстердам. Служители на "Гранична полиция" в момента прави с всеки от екстрадираните интервю за установяване на причините за приложената мярка. По първоначална информация българите са върнати от Холандия заради нарушение на визовия режим на страната или са работили там незаконно. Това каза пред журналисти Иван Шаренков от отдел "Правна интеграция и международно сътрудничество" към Национална служба "Гранична полиция".

Българските граждани са били заловени при рутинна проверка на имиграционните власти на Холандия. Част от тях са пребивавали в Амстердам или други големи градове, допълни Шаренков. Със същия самолет в Румъния са екстрадирани около 50- 60 румънски граждани, съобщи Шаренков. Ако бъде установено, че някой от тези наши граждани са нарушили закони на Холандия, срещу тях ще бъдат предприети ограничителни мерки. За срок от една година ще им бъде забранено да пътуват извън страната. Никой от тях няма да бъде задържан.

Това е една рутинна операция. Ние също връщаме незаконно пребиваващи чужди граждани, каза още Шаренков. "Аз нищо не съм направил. Отидох в Холандия да си купувам кола. Колата остана там и аз съм си наел адвокат, холандски. Живеех у приятели. Полицаите с щанги разбиват вратите на квартирите и питат: Имаш ли документи? Адресна регистрация? Мен ме върнаха заради това, че нямах адресна регистрация." Това каза пред журналисти Нешко Аспарухов от Русе, след като излезе от летището. По думите му имало хайка из целия Амстердам по квартири, заведения и по улиците. Иначе се държаха добре с нас, уточни Аспарухов.

"Аз бях на екскурзия, но и си търсих работа. Какво да правя в България? Проблемът е в това, че там не ни дават работа", каза Петков, който първо се криеше от журналистите, но като видя камерите реши да разкаже за премеждията си. "Излизал съм три пъти в Холандия. Последният път за един месец. Работя предимно в строителството. Плащат различно, между 50 - 80 евро", добави Петков.

Екстрадираните отричат да са били организирани от някоя фирма за пътуванията си до Холандия. Кой чул от приятел, кой тръгнал заради безизходица. "Моите документи са наред. Още другата седмица пътувам отново. Нищо на съм нарушила, просто нямах адресна регистрация. Сега като отида, регистрирам се и тръгвам по кафетата и супермаркетите да си търся работа", планира Ваня от Смолян. Само тези, които са били хванати да работят на черно, имат черен печат в паспорта си и не могат да се върнат в Холандия, обясни тя.

Върнатите българи са от Русе, Търговище, Кърджали и Смолян. Те са екстрадирани заради това, че са работили нелегално, за пребиваване без регистрация и просрочване на три месечните визи. Това съобщи Лора Любенова, говорител на "Гранична полиция". На летището имаше и камера на Холандската телевизия, която снима филм за тази група.

Румен Савов

Видяна общо: 428 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.