Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Брюксел склони да разхлаби правилата в евро-зоната

Дата: 26.09.2002

Държавите - членки на ЕС, получиха двегодишна отсрочка за свиване на бюджетния дефицит

Европейската комисия удължи срока за балансиране на бюджетите на държавите членки с две години, с което направи първата стъпка към разхлабването на строгите финансови правила в евро-зоната. Съгласно взетото в понеделник в Барселона решение държавите - членки на ЕС, ще трябва да редуцират бюджетния и дефицит не до края на 2004 г., както изисква пактът за стабилност, а до края на 2006 г.

Само допреди два месеца Брюксел не допускаше изобщо да се повдига въпросът за нарушаване на финансовата дисциплина в 12-те страни членки, които от началото на тази година работят с единната валута евро. Комплектът от правила, които гарантират тази дисциплина, е известен като Европейски пакт за стабилност и растеж.

След като стана ясно, че Германия, Франция и Италия са на път да надхвърлят максимално допустимия бюджетен дефицит от 3% от БВП, Еврокомисията смекчи позицията си. Най-тежко в момента е финансовото положение на Португалия. През 2001 г. нейният бюджетен дефицит надхвърли 4.1% от БВП и в момента ЕК се готви да й наложи санкции. Във вторник тя изпрати доклад за финансовото състояние на страната на Икономическия и валутен комитет на ЕС (ИКОСОС), който до две седмици трябва да отправи препоръка за действие. Още преди декември ще стане ясно какви ще бъдат санкциите на Брюксел срещу Лисабон. Към финансовите главоболия на Рим пък се прибавя и големият външен дълг, който възлиза на 110% от БВП. Според договора от Маастрихт съотношението дълг - БВП не може да надхвърля 60%.

Нарушаването на Пакта за стабилност показва, че догодина предстои сериозен дебат за промяната му, коментират наблюдатели. Миналия месец Италия първа пряко повдигна въпроса за смекчаване на дисциплината в евро-зоната, а преди нея Франция се осмели да намекне същото. От четирите проблемни във финансово отношение държави единствено Германия категорично заяви, че правилата трябва да се спазват такива, каквито са, защото по този начин се гарантира стабилността на европейската валута. Отстъплението на Брюксел по отношение на еврото показва доколко проблематично е финансовото и икономическо състояние на Европейския съюз, коментира "Файненшъл таймс". Такъв беше смисълът и на изказването, което направи еврокомисарят за икономическия и валутен съюз Педро Солбес пред форума в Барселона. Солбес съобщи, че тази година растежът на Европейския съюз ще бъде по-малък от 1%, което е два пъти по-малко, отколкото през последните десет години, и че при това положение е невъзможно да се спази срокът 2004 за елиминиране на бюджетните дефицити. Еврокомисарят обвини Франция и Италия, че не полагат усилия да спазят пакта за стабилност, а се крият зад ниския растеж, намаляването на данъците и увеличаването на публичните разходи. Педро Солбес препоръча на двете страни да намерят начин да намалят бюджетните си дефицити с по 0.5 % годишно до 2006 г. и предложи мониторинг от страна на Брюксел.


Федералната банка на Германия предупреди в понеделник Европейската комисия, че страната е на прага на нарушаване на изискването за максимум 3 % бюджетен дефицит, предаде ДПА. Финансовият министър Ханс Айхел потвърди, че в момента дефицитът е 2, 9 % и изрази съмненията си, че Берлин ще успее да го балансира догодина, без да прибегне до орязване на обществените разходи. Перспективите за растеж през 2002 са едва 0, 5 %, а през 2003 - в най-добрия случай 2 %, посочи Айхел и добави, че проблемите произтичат от липсата на реформи в правилата на евро-зоната, а не от икономическа слабост. Преизбраният в неделя германски канцлер Герхард Шрьодер обаче досега не е изразил мнение за промяна на Пакта за стабилност.

ДПА

Видяна общо: 407 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.