Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Докога ще ближем посрани гъ..ове

Дата: 25.09.2002

САЩ предупредиха, че НАТО може да изчезне
 
Американският военен министър Доналд Ръмсфелд формално предложи във вторник на колегите си от НАТО в рамките на алианса да бъдат създадени сили за бързо реагиране навсякъде по света. С пределно откровен тон шефът на Пентагона предупреди, че в противен случай НАТО няма да има какво да предложи на членовете си през ХХI век. С "американски" тон генералният секретар лорд Джордж Робъртсън призова 19-те партньори да се отнасят сериозно към заплахата от "криминални държави", съобщи Ройтерс. САЩ не повдигнаха въпроса за участие на алианса в евентуален удар срещу Ирак, като Ръмсфелд - бивш посланик в НАТО преди 30 години, каза, че подобна идея дори изобщо не му е минавала през главата. Така НАТО рискува да бъде изолирана във втора голяма операция след тази в Афганистан, коментира в."Вашингтон пост".

Предложението на Вашингтон бе възприето позитивно от европейските партньори, които обаче са притеснени да не би така да се дублира и подкопае значението на 60-хилядния Еврокорпус към Европейския съюз, който трябва да се появи на бял свят догодина. Най-крайна бе Франция, която коментира, че корпусът не бива да действа извън границите на НАТО и всеки път при задействане да получава одобрение от Съвета за сигурност на ООН.

Според Ръмсфелд корпусът трябва да бъде съставен от 20 000 души, разделени на бригади от по 5000 войници на ротационен принцип. В него трябва да влизат американци, канадци и европейци. Ако идеята бъде приета на срещата на високо равнище на алианса в Прага през ноември, силите могат да станат реалност до 2 години. Според Ръмсфелд разполагането им трябва да бъде възможно навсякъде по света в рамките на дни и най-много на седмици.

Journey

Видяна общо: 394 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.