Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пороен дъжд удави община Крумовград

Дата: 26.09.2002
 За три дни над района се изсипаха 70 л/кв. м, нивото на реката е 2,5 м
Градът е останал без питейна вода, 7 села се без ток, реколтата и пътищата са съсипани
 
Заради проливния дъжд в района на Крумоград пътят за село Аврен е пропаднал, помпените станции на село Гулийка са под водата, а седем села са без ток.
СНИМКА: ПРЕСФОТО БТА

Невиждан порой се изсипа за три дни над община Крумовград. Започна да вали около полунощ в понеделник, макар и по-слабо продължи да вали и в сряда, заяви вчера пред журналисти зам.-кметът на общината Хасан Хасан. Досега такова бедствие не бяхме виждали, все още се опитваме да изчислим пораженията, обясни той.

Дъждът започнал с гръмотевична буря и с неотслабваща сила валял цял ден във вторник. Крумовград вчера беше без питейна вода, защото кладенците са затлачени от пороя, каза зам.-кметът. В разгара на бедствието нивото на река Крумовица е достигнало 2,5 метра. За щастие хората били предупредени и жертви от наводнението няма.

В града около десетина къщи са потънали във вода. Два екипа на местната пожарна обикалят кварталите и изпомпват мазетата и ниските етажи, каза Хасан Хасан. Първоначално ми казаха, че валежът е от 46 л/кв. м, но още тогава ми се стори много повече, каза Хасан вчера. Последните данни са, че над общината са се излели 70 литра на квадратен метър.

Няма населено място в района, което да не е пострадало от бедствието, обясни зам.-кметът. Седем села останаха без ток цял ден вчера. Все още се уточняват пораженията по водопроводната и телефонната мрежа. Без вода е и с. Токачка. Поройният дъжд е съсипал тютюневата реколта. Само в с. Бук са отнесени около 1300 низи тютюн. Заради повреда, селото е без телефони.

Никъде в общината не остана път, защото настилката е от баластра и дъждът я отнесе, заяви зам.-кметът Хасан Хасан. Бедствието е сринало мостовете край с. Бук и с. Луличка, скъсан е бетонния мост в с. Полковник Желязково.

30 деца и 11 учители бяха разквартирувани по-къщите в с. Подрумче, съобщи кметът му Мюмюн Мюмюн. Децата са от съседни селища, но ходят там на училище. Дъждът ги блокирал в училищната сграда и се наложило с багери и джип да ги закарат до къщите на местни хора, за да пренощуват. И тук реколтата е унищожена, но поне вода имаме, каза кметът Мюмюн. Учебните занятия вчера в общината започнаха нормално, твърди зам.-кметът Хасан. Нивото на река Крумовица е спаднало, но на много места са направени диги, за да удържат на евентуален нов напор, казаха от общината.

Сформирани са две работни групи, които обхождат засегнатите райони и уточняват щетите. В непрекъсната връзка сме и с областната Гражданска защита, каза Хасан Хасан.

БТА

Видяна общо: 356 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.