Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Общински съвет ще информира за измамни предложения за работа в чужбина

Дата: 27.09.2002

В момента у нас няма лицензирана фирма, която да предлага работа в Австрия. За Германия това право има само Агенцията по заетостта, а конкретно във Варна няма нито една лицензирана фирма, която да може легално да изпраща работници в Гърция. Това заяви на пресконференция Марио Алмалех – регионален представител на Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници за работа в чужбина /АЛИПРЧ/. Според г-н Алмалех, 90% от обявите за работа на нефтени платформи, както и на атракционни корабчета в Кипър са измами.
Агенцията заедно с община Варна създава общински съвет, чиято цел е по-добрата информираност на обществеността за пресичане на измамите. Необходимо е да се спрат анонимните публикации във вестниците по отношение на обявите за работа, заявиха от АЛИПРЧ. Асоциацията замисля да прави морален кодекс на своите членове, за да има абсолютна сигурност поне по отношение на тях. В момента две лицензирани посреднически фирми, които не са членове на асоциацията се разследват от Интерпол във връзка с трафик на хора, обявиха още организаторите на пресконференцията. Повече от 50 са жалбите, постъпили в Икономическа полиция във Варна от началото на годината до сега, във връзка с измами за работа в чужбина.
Един от най-фрапиращите случаи на измама във Варна, който скоро ще влезе за разглеждане в съда е от 2000-та година, когато Бисер Александров Недялков измамил 40 души, като им взел по 2 000 английски лири с обещанието, че ще започнат работа в Англия, посочи днес лейт. Михаил Шамов от икономическа полиция.
За да сте сигурни, че фирмата, в която отивате да търсите работа в чужбина е лицензирана, е необходимо да се уверите в това, че притежава лиценз за извършване на дейността. Той трябва да е снабден с номер, дата на издаване, държавата за която е издаден и името на фирмата. Ако сте посетили представителство на фирма посредник, трябва да потърсите копие от лиценза на фирмата и договора на представителството с нея, съветват лицензираните посредници.
Около 15 са лицензираните фирми, които работят на територията на Варна /с изключение на морските фирми/, а двойно повече са тези, които работят без лиценз. Те вземат и много повече пари за услугата, която предлагат, съобщиха още от АЛИПРЧ. Според асоциацията, проблем за работата на този род фирми и предпоставки за измами, създава и липсата на наредба към Закона за насърчаване на заетостта. След влизането му в сила в началото на годната е започнало издаване на разрешения за дейността на конвейр, твърди Сребрин Илиев. Той посочи като доказателство факта, че за пет години у нас са издадени около 30 лиценза, а само за последните 8 месеца са издадени нови 60 разрешителни.

Варна
Александър Монев

Видяна общо: 514 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Общински съвет ще информира за измамни предложения за работа в чужбина
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.