Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Президентът на културните празници "Албена 2002"

Дата: 26.09.2002

Духовността може да ни отвори пътя към Европа повече от политиката
Президентът Георги Първанов участва в националните културни празници "Албена 2002"Мое дълбоко разбиране е, че културата, духовното могат да ни отворят пътя към Европа в много по-голяма степен, отколкото усилията на чиновниците и политиците, каза вчера в Албена президентът на Републиката Георги Първанов. Той се отзова на поканата на организаторите на Националните културни празници "Албена 2002" да участва в представянето на поредицата на издателство "Захарий Стоянов" "Българска класика" в хотел "Добруджа" в курортния комплекс.
Има дълбок смисъл в това, че празниците се провеждат в Албена, каза той. Не само защото тук сме свидетели на много успешен модел на развитие на модерния български туризъм, не само заради изключителната героиня на Йовков - символ на красотата, която ще спаси света, но ще трябва да спаси и България. Домакините, туристите и гостите на фестивала
могат само да спечелят от досега с изкуството на изявените ни творци. За мен тези срещи са повод да се опитаме да поставим проблемите на културата, на духовния живот в дневния ред на страната ни. Искаме да потърсим мнението на повече хора за националната идентичност в нова Европа. Това е особено важно заради нас самите, заради онези, чиито наследници сме, и най-вече заради нашите деца. Притеснявам се от престъпността, но много повече се притеснявам от бездуховността, която навлиза в обществото ни, каза още президентът Първанов.
Той бе в обкръжението на Техни поетически сиятелства (както ги нарече инициаторът на празниците Иван Гранитски) писателите Антон Дончев, Леда Милева, Павел Матев и Любомир Левчев, но в залата присъстваха още много български творци от всички изкуства, кметове и ръководители на областните управи от градовете домакини на фестивала - Варна, Добрич, Каварна, Балчик, журналисти, служители на "Албена" АД (един от организаторите на фестивала), гости. В зала "Атлантик" на хотел "Добруджа" бе открита изложба на художничката Дора Бонева.

Journey

Видяна общо: 380 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.