Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В ЕС най-бедна е Гърция

Дата: 27.09.2002
Гърция е с най-висок процент на бедност сред страните от ЕС

Социалната система в страната е е с най-ниските разходи и с най-неефикасната политика в Общността спрямо  хората с най-ниски доходи. Тези оценки са публикувани третия годишен доклад на статистическата служба на ЕС Евростат в Брюксел. Той беше огласен от агенция АНА. 22 на сто от населението на Гърция, живее под границата на бедността. В страните от ЕС бедността засяга 18 на сто от населението.
Евростат посочва, че социалните разходи в Гърция възлизат на 25,5 на сто  от БВП, докато този процент за останалите от ЕС е 27,6%. Най-големи са социалните разходи в Швеция и Франция - съответно 32,9 на сто и  30,3 на сто. Гърците не се смятат и за най-ученолюбивите в Общността. Едва 1 процент от активното население участва в различни квалификационни програми.
Гърция е страната от ЕС и с най-ниския процент на участие на жените в националния парламент - 9 на сто. За останалите от Общността този показател е 18 на сто. Най-много жени има във финландския парламент - 44 на сто на депутатите. Средната продължителност на живота на гърците обаче е малко по-голяма от средната за съюза - 75,5 години срещу 74,6 години. При жените е по-малко от това на ЕС - 80,6 години срещу 80,9 години. Гърците имат и най-ниският доход на човек от населението, който съответства на 69 на сто от средния за ЕС. Евростат отбелязва, че южните ни съседи пестят по-малко от останалите си европейски партньори. Европейските статистици смятат, че ограниченият растеж на населението на Гърция се дължи изцяло на емигрантите, тъй като страната заедно с Дания, Италия и Швеция е сред членките на съюза, където броят на смъртните случаи е по-висок от този на ражданията.
Евростат посочва, че структурата на гръцкото население е следната: хората на възраст до 19 години съставляват 21,8 на сто от населението /при 23 на сто за ЕС/, 55,1 на сто са хората от 20 до 59 години /за ЕС - 55,4 на сто/, хората от 60 до 79 години са 19,6 /18 на сто е за ЕС/ и над 80 години процентът е 3,5 на сто /3,7 на сто за ЕС/.

АНА

Видяна общо: 352 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.