Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Лондон и Париж обсъждат съдбата на лагера "Сангат"

Дата: 27.09.2002

Британският вътрешен министър Дейвид Блънкет трябваше в четвъртък да обсъди с колегите си от Франция и Белгия средствата и методите за борба с нелегалната имиграция, съобщи Би Би Си. В центъра на разговорите са новите мерки за сигурност около спорния лагер "Сангат", разположен в близост до входа на Евротунела на френска територия. Очаква се да бъде дискутиран и възможният срок за закриване на лагера. Според мнозина той е последен пост за нелегалните имигранти, насочили се към Острова.
Заедно с френския си колега Никола Саркози се очакваше Блънкет да посети новите съоръжения за сигурност около товарната гара във Фретюн, ползвана от имигрантите като отправна точка. Двойната ограда с височина 5 м е намалила броя им от 250 седмично до практически нула. Двамата ще разгледат и съоръженията за контрол на пристанището в Кале, преди да поемат към Белгия за среща с вътрешния министър Антоан Дюкен. Тримата министри ще обсъдят как имигрантите да не бъдат допускани да ползват пристанището в Зеебрюге като изходен пункт към Острова след закриването на Сангат.
В момента в лагера има около 2000 иракски кюрди. Още през лятото Лондон и Париж обявиха, че лагерът ще бъде закрит догодина, но не поясниха какво ще стане с имигрантите. От ноември м.г. до лятото на т.г. 1727 нелегални имигранти са ползвали "услугите" на товарните превози през Евротунела. Поради това обаче товарната гара Фретюн работи с едва 40 процента от капацитета си, а за пълното й натоварване е необходима 24-часова интензивна полицейска охрана, твърдят гаровите власти.

Борислав Наумов

Видяна общо: 363 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.