Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

120 години Владимир Димитров - Майстора

Дата: 26.09.2002

Изложба "120 години Владимир Димитров-Майстора – избрано" се открива в галерията на "Шипка"6


Картините са от фонда на Националната художествена галерия, Художествената галерия в Кюстендил, много галерии в страната и частни колекции. Едни от най-известните произведения на Майстора – живопис, рисунки и акварели могат да се видят на два етажа в Съюза на българските художници. Експозицията ще открие маестро Светлин Русев.

Изложбата с избрани произведения на Владимир Димитров-Майстора безспорно е културното събитие на седмицата. Не само заради името на Майстора, а и заради усещането да бъдеш заобиколен от толкова много шедьоври. Лесно е да наречеш някого гений посмъртно, но за него друго определение би било недостойно.

Слава Богу, че някогашната държавна политика е поощрявала събирането на произведения на изкуството, каза още Ивайло Мирчев. Не, че за посветените тези произведения са непознати, но обикновения зрител със сигурност ще бъде приятно изненадан. Въпреки това, картините на Майстора си остават толкова познати и толкова типични, че трудно могат да се сбъркат. Не, защото има лоши копия, а защото никой не е дръзнал да го имитира.

Всички, показани картини, са условно разделени на пет тематични кръга, хронологично подредени. Първият представя ранни произведения на българския гений на четката, свързани с годините на неговото обучение в Рисувалното училище до 1912 година. Другите включват произведения на военна тема, Цариградския цикъл и българинът през 30-те години чак до късните му творби след 44-та година.

За картините на Майстора е трудно да се говори. Нужни са гигантски думи, а вместо да ги търсиш, по-добре иди да видиш. Галерията на "Шипка" 6 от 27 септември.

 

Владимир Киров

Видяна общо: 400 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.