Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

МВР проверява всички чужденци у нас

Дата: 28.09.2002

От десет дни МВР проверява самоличността на всички чужденци в България, за да се установи дали има такива, които пребивават на територията на страната без разрешение или под чужди имена. Това съобщи в кулоарите на парламента вътрешният министър Георги Петканов. По думите му проверките са не граничните пунктове, а в градовете и са се наложили заради двете показни убийства във Варна през последните седмици. В отговор на репортерски въпрос той заяви, че полицейското присъствие в градовете не е засилено.
В пленарната зала Петканов отговаряше на въпросите на депутата от ОДС Йордан Соколов и соцдепутата Петър Димитров, свързани с престрелките в София и двете показни убийства във Варна.
Извършителите на двете показни убийства в центъра на Варна все още не са заловени, каза МВР-шефът в отговор на едното депутатско питане.
На 1 септември 2002 г. на бул. "Княз Борис Първи" във Варна около 19.45 часа бе намерен убит грузинския гражданин Бедзина Арошидзе. Той е имал адресна регистрация във Варна и е издирван от Интерпол за извършени убийства в родината си. На 22 септември, на триста метра от предишното убийство, около 14.30 часа показно бе застрелян 37-годишният македонски гражданин Орце Крумовски. На негово име имало регистрирана фирма в Кюстендил. Той не е бил постоянно пребиваващ в България и според свидетелските показания тъмно минало.
От трибуната соцдепутатът Петър Димитров нарече главсекът на МВР ген. Бойко Борисов главен говорител и попита как полицията във Варна е допуснала международни престъпници да се разхождат на свобода и необезпокоявани от никого. Петканов отговори, че не е съгласен с това твърдение, защото двамата убити пребивавали за кратко във Варна и РДВР не е разполагала с информация за извършени от тях престъпления. МВР-шефът изрази надежда извършителите на убийствата да бъдат заловени, но това не винаги можело да се постигне за пет-шест дни. За едно от убийствата разследването е в напреднала фаза и има събрани доста доказателства, каза още министър Петканов.
С мотива, че има оперативна и следствена тайна, министърът на вътрешните работи не отговори на въпроса на Соколов каква е връзката между стрелбите срещу Алексей Петров и Димитър Джамов с тази срещу наркодилъра Илиян Варсанов.
Бившата барета и собственик на плувния комплекс "Спартак" Алексей Петров бе ранен на 14 август малко преди полунощ в столичния квартал "Лозенец", на излизане от комплекса. Два дни по-късно посред бял ден в близост до НДК бе прострелян бившия застраховател Димитър Джамов. Часове по-късно, около 21.30 пред бирарията "Двете халби" в столичния квартал "Белите брези" бе ранен в слабините наркодилъра Илиян Варсанов. По двата случая има задържани, които са в ареста с решение на съда.
В средата на септември главният секретар на МВР и ръководството на СДВР съобщиха пред журналисти, че стрелбата срещу Варсанов е резултат от война между две банди за наркопазара в София. При разследването на стрелбите срещу Джамов и Петров са арестувани няколко бивши барети, които са били организирани в група за поръчкови убийства, отвличания и рекет. При арестите и обиските бяха открити 50 кг незаконно оръжие и боеприпаси.
И досега МВР не е обяснило официално каква е връзката между стрелбите в столицата. Днес от съображения за следствена тайна Петканов също не обясни пред депутатите има ли връзка между отделните случаи. "Иначе знам какво е мястото на стрелбите срещу Джамов и Петров в стрелбите в столицата", каза вътрешният министър. Той обясни, че не одобрява изявления в медиите, които разкриват следствената тайна.
В кулоарите Петканов бе попитан колко мафиотски босове са в затвора. "Има задържани такива. Не съм водил статистика, а и вие ги знаете - в Бургас, София и Варна", каза МВР-шефът, без да назовава имена.

Румен Савов

Видяна общо: 446 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.