Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Превозвачи поискаха закритите линии на БДЖ

Дата: 03.10.2002

Превозвачи са готови да открият нови автобусни линии, които да обслужват закритите линии на железниците или да удължат съществуващите. Това съобщи председателят на Съюза на превозвачите към обединение "Промяна" Румен Крумов. Той обясни, че до 15-20 октомври браншовата организация ще изработи конкретната схема. На 1 октомври БДЖ закри 115 губещи линии, сред които са Кюстендил-Гюешево, Червен бряг-Оряхово, Съединение-Панагюрище.
За да бъдат открити новите автобусни линии, общинските съвети трябва да проведат конкурси. Предстои да се обсъди дали общините ще плащат на превозвачите да поддържат социални цени и да извършват превози в слабонаселени райони. Ако това стане, общините трябва да подсигурят допълнителни средства в бюджетите си. Според Крумов такива конкурси ще има чак в края на годината, когато ще заседава комисията за обсъждане на републиканската транспортна схема.
Готови сме да обсъдим подобни предложения от браншовите организации, заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Любомил Иванов. Няма просто да ги възложим на определени компании, а ще проведем конкурси за нови линии, обясни той. Според него няма пречка сегашните автобусни линии да бъдат удължени до населените места, докъдето влакове вече не се движат.
Кметовете провеждат конкурсите при субективни критерии и някои от превозвачите са изтикани от пазара, оплака се Крумов. Съюзът на превозвачите смята, че действащата наредба за обществените превози дава изключителни права на кметовете. Почти няма община, собственик на транспортно предприятие според Крумов, и е необяснимо защо се дават големи правомощия на кметовете. Той предлага областните управи и транспортното министерство да определят новите линии. Според него малко са кметовете, които поставят като изискване за участие в конкурсите превозвачите да се изрядни данъкоплатци.
Засилихме правата на общинския съвет, който сега е най-компетентен, коментира заместник-министър Иванов. Според него трябва да бъде даден отговор на въпроса дали държавата иска силно регулиране на пазара или да прехвърли това право на местната власт. Сигналите срещу кметовете при провеждане на конкурсите намаляха след влизане в сила на наредбата, заявиха експерти от транспортното министерство.
Преди закриването на линиите ръководството на железниците обсъждаше и варианта да спре влаковете, като наеме превозвачи по закритите линии и да им плаща, но след това се отказа.

Борислав Наумов

Видяна общо: 391 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.