Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

За щастието на германците

Дата: 03.10.2002

Трети октомври показва, че германците могат да стигнат до щастието само когато са разсъдливи и трезви. Винаги, когато наближава националният празник, в Германия се разпространява лошото настроение. Трети октомври не е правилната дата, казват мнозина. На този ден през 1990 г. е бил извършен само формален управленски акт, присъединяването на новосъздадените провинции от бившата ГДР към "обсега на валидност на конституцията". Това смятат сухите юристи, за които плащът на световната история се вее твърде живописно.
Този празник не можел да предложи нищо за сърцето и душата, оплакват се пък тези, които вероятно страдат от липса на радостен патриотизъм и неудържимо национално чувство. Сетне, изпълнен със завист, погледът се обръща на запад, към Франция, този първообраз на нацията, където на 14 юли децата на отечеството весело пеят Марсилезата, развяват трикольорите и благодарят на небето или революцията, че са французи. Разяденият от враждата със себе си германец твърдо вярва, че това е така.
И страда. От вътрешните си противоречия. От товара на историята. От вината на своите предшественици. Той страда със жар и страст. На 14 юли французите се събират около един кънтящо-пъстър, взаимноизплетен исторически мит - "Щурмът на Бастилията". Немците ги тегли към Голгота. Презиращите плитката безобидност на 3 октомври виждат в датата 9 ноември истинския съдбоносен ден на нацията - късно-есенен, мрачен, мъглив, някакво помирение с историята, удовлетворено едва след страстите на 20-ото столетие: революцията през ноември, пучът на Хитлер, нощта на погрома и едва след това отварянето на Стената, нощният празник край Бранденбургската врата.
Приветствията на този ден можем да си ги представим само като проповеди на Разпети петък, протестантски, душевни, замъглени. Като национален празник 9 ноември би бил празник за предсказатели, гадатели и тълкуватели. Особено почитано било заклинанието на утопичния превес, който се съдържаше в демократичното движение в ГДР и на който разширената с новите провинции федерална република не била отдала дължимото внимание. Във всеки случай е сигурно, че на 9 ноември никой не би произнесъл думата "щастие" без резерви.
На 3 октомври обаче не става дума за нищо друго освен за неочаквано, невероятно щастие. Мнозинството от демократично избраните депутати в Народното събрание на ГДР гласуваха за пътя за обединението, който описва член 23 от конституцията: присъединяването на новосъздадените провинции към Федералната република. След общо почти шест десетилетия диктатура това беше и влизане на 16 милиона германци в един запазен правов и социален ред и стабилна парламентарна демокрация, която бе залегнала в западната федерална система. Присъединяването беше и в посока ЕС и НАТО. Нямаше никакви големи конституционни ревизии и всенародно гласуване. Германия пое по бързия и сигурен път към единството.
Не само трябва да си спомним какво трябваше да се преодолее непосредствено след 3 октомври 1990 г., за да се запази разумността на това решение. Да назовем само един от най-значителните и днес почти забравени проблеми - неутрализирането на полицейския и тайния апарат на един тоталитарен режим и цялата армия, докато в страната все още имаше 400 хиляди съветски войници, и то тъкмо когато се срутваше и самият Съветски съюз. В този световноисторически земетръс германците бяха на сигурна почва.
Трети октомври показва, че и на германците може да им се отреди щастие само когато са разсъдливи и трезви. Обективно погледнато 3 октомври 1990 г. е най-щастливата дата в германската история на XX век. Всъщност няма причина да не изживяваме това и да не се разчувстваме на този национален празник. По-обединени, отколкото са днес, германците никога няма да бъдат. Разочарование от това може да изрази само някой, който смята нацията за по-висше творение отвъд обществото и политиката, за един домашен кът на спасението. Тя обаче не е това и не може никога да се иска да бъде това. Вероятно това недоразумение стои между германците и тяхното щастие.

Die Welt

Видяна общо: 366 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.