Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Як-40 се забоде в тревата на летището

Дата: 02.10.2002

Бурята изхвърли самолета извън пистата, пътниците се разминаха само с уплаха
Силният вятър по време на разразилата се в понеделник буря изхвърли от пистата за кацане на летище Варна самолет на авиокомпания "Хемус еър" с 27 пътници на борда. Силен страничен порив насочил кацащия самолет извън полосата в момента, когато колесниците на машината докоснали мокрия асфалт, съобщи началникът на координационния център Йордан Йорданов. Пилотът на Як-40 успял да овладее машината. Въпреки това самолетът забил в тревните площи, без да пострада. Само със силна уплаха се разминали и 27-те пасажери на борда, някои от които дори не разбрали, че са се разминали с катастрофа.
Основен виновник за станалото рисково кацане е силният дъжд, който заля Варна в понеделник, и мократа писта. Въпреки лекото отклонение от полосата пилотът успява да насочи самолета към определената му стоянка.
Най-вероятно дори няма да се наложи ремонт на аероплана, по който вчера нямаше видими следи от разходката извън пистата. Самолетът е изпълнявал полет от София и е кацал по график на летище Варна, съобщиха още от аерогарата. Вчера министър Пламен Петров бе изпратил комисия от Министерството на транспорта за проверка на случая. Авиоекспертите от столицата, заедно с ръководството на летището, през целия ден нищиха причините за инцидента. До редакционното приключване на броя обаче нямаше официален резултат от работата на комисията.
Това е вторият инцидент с транспортно средство в понеделник. В 3,50 ч. сутринта в понеделник, пак в резултат на бурното време, кораб скъса котва на рейда на Варна и се блъсна в брега.

Валентин Тодоров

Видяна общо: 391 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.