Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Халба бира за добро здраве и блясък в очите

Дата: 03.10.2002

В древни времена пивото се е смятало за най-добрата храна за бебета след кърмата, за лекарство против стомашни болки, за повишаване на потентността и за средство за разкрасяване

В повечето случаи въпросът не е дали да пием бира, а каква точно бира да си поръчаме. Защо бирата се е превърнала в една от най-разпространените напитки? Полезна ли е за здравето? Вярно ли е, че от бирата се напълнява? - за да достигнем до верните отговори, нека първо се върнем малко по-назад във времето.

Историята говори много за пивото
Едва ли е необходимо да се споменава, че бирата е известна от най-дълбока древност. Още средновековните лекари знаели за ползотворния ефект на пивото и охотно го предписвали като лек при недохранване, смущения в стомашно-чревния тракт, при болки в бъбреците, проблеми в отделителната система и при зъбобол. Освен това на уморените от дългите пътища търговци, широко препоръчвали да натопят краката си в леко загрята бира. Според различни хроники, запазени до днес, бирата се смятала за най-добрата храна за новородените бебета след майчината кърма. За повишаване на потенцията мъжете пък прибягвали именно до тази напитка.
Бирата била обект и на различни научни проучвания. От опитите на професор Кох било доказано, че в рамките на няколко часа пивото убива бактериите на холерата и не позволява по-нататъшно развитие на болестта. Във всички лечебни заведения от ХVIII век лекарствата се предписвали само в комбинация с бира. Смятало се, че по този начин медикаментите по-добре се усвоявали от организма.
Освен като лекарство бирата била позната и като средство за разкрасяване. През ХVI век жените охотно мажели лицата и гърдите си с пяна от бира, тъй като се считало, че по този начин кожата ставала необикновено нежна.

Какво прави бирата толкова полезна

В бирата се съдържат редица ценни белтъчини, аминокиселини, витамините В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и РР. Това е и основната причина, тази напитка да не спада към твърдите алкохолни питиета и да се причислява към пълноценните хранителни продукти. Наличието на въглерод в състава на бирата има огромно физиологично значение за човека. Той играе огромна роля за регулирането на дишането и кръвообращението в организма, стимулира сърдечната дейност, и доброто функциониране на стомашно-чревния тракт. Всеки знае, че бирата утолява жаждата. Това е така заради високото съдържание на минерални вещества и въглерод. Те помагат за разширяване кръвоносните съдове на слизестата ципа на храносмилателните органи и по-бързото навлизане на течности в кръвта.

Каква е ролята й за биреното коремче
Като цяло в 100 мл бира се съдържа между 30 и 50 кКал. Броят калории зависи от процента алкохол и съотношението на различните екстрактни вещества. За сравнение: В 100 мл портокалов сок се съдържат 40 кКал, в същото количество кока-кола - 42 кКал. Или казано по друг начин - в леките бири броят калории е сравнително нисък, което пък недвусмислено подсказва, че за биреното коремче самата бирата не играе никаква роля. Причината за напълняването може да бъде по-скоро качеството на бирата да провокира добър апетит у консуматорите.
Според редица изследвания 1 бутилка (0,5 л) бира на ден може да окаже благотворно влияние върху организма. Такова количество пиво подпомага лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника, като цяло нормализира работата на стомашно-чревния тракт и занижава риска от сърдечносъдови заболявания. Прекомерната употреба на бира обаче има отрицателен ефект върху организма и може да доведе до прояви на алкохолизъм. Затова пийте бира за здраве, а не срещу здравето си!

 

Ира Тодорова

Видяна общо: 648 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.