Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 2300 чужденци потърсили закрила у нас тази година

Дата: 03.10.2002

За първите седем месеца повече от 1500 български граждани са искали убежище в чужбина
От транзитна страна, през която преминават търсещите убежище, България се превръща в приемаща държава. Това стана ясно по време на втория регионален семинар с представители на централната и местните власти, НС "Гранична полиция" и медиите, организиран от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Според представителката на комисариата за България д-р Луиз Друке, докато в повечето европейски страни тази година се наблюдава тенденция към намаляване на искащите убежище, у нас има 95-процентно нарастване в сравнение с първите 7 месеца на миналата година. В момента се наблюдава нормално движение на миграционни маси, свързано със събитията в Афганистан и очаквания конфликт в Ирак, но България действително става все по-популярна сред търсещите убежище, потвърди и зам.-председателят на Агенцията за бежанците Красимир Косатев.
От януари до края на август в България са потърсили закрила 2301 души от 33 държави. Статут на бежанци е даден на 57 чужденци, сред които и 7 деца, и е отказан на 514 души. Хуманитарна закрила са получили 542 души, сред които 65 деца. Сред кандидат-бежанците у нас преобладават афганистанци, арменци, иранци и иракчани, сочи изследване на представителството на ВКБООН в София. Изборът на страната ни е предопределен от географското й положение като "прозорец" към други европейски държави, а е факт и добре организираната мрежа за превеждане на хора през българо-турската граница. Търсещите убежище, които често не разполагат с много средства, остават тук както по идея на "каналджиите", така и поради невъзможност да заплатят цената за прекарване до страна от Централна или Западна Европа.
Около 90 на сто от хората, които искат статут, са всъщност икономически мигранти, твърдят от Агенцията за бежанците. Тъкмо безработицата и стремежът към по-осигурен живот карат и много български граждани, предимно от ромски произход, да молят за убежище в различни страни на Европа, което определено не е в полза на имиджа на страната ни. Само за първите 7 месеца на годината 1515 граждани на България са сторили това, сочи статистиката на ВКБООН. Сред предпочитаните от нашенци държави са Швеция, Холандия, САЩ, Белгия, Испания. Обикновено в желаната страна се влиза с 3-месечна туристическа виза. Веднъж регистрирани като търсещи убежище, тези хора получават подкрепа от държавата, поясни д-р Друке. Това всъщност е и целта на повечето от тях. Със съзнание за точните причини, които водят големи групи от страните в преход, Холандия и Белгия вече променят законодателството си така, че да осигуряват на кандидатите за убежище само материална подкрепа, докато ги върнат в родината.

Александър Монев

Видяна общо: 335 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.