Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Туроператори на бунт срещу порт Балчик

Дата: 03.10.2002

Туроператори в Балчик ще се вдигнат на бунт, ако британската фирма "Енерджи енд майн инвестмънт" започне да изнася манган от пристанището в крайморския град.
Общинският съвет по туризъм е внесъл жалба в местния парламент против бизнеспрограмата на чужденците. Трафикът на руда от най-голямото манганово находище в Европа - край село Оброчище, ще замърси околната среда и лято 2003 ще бъде провалено, опасяват се шефове на туристическите фирми. Кметът на Балчик Красимир Михайлов потвърди, че проблемът ще бъде разискван в общинския съвет.
Британската компания е готова да изнася през порт Балчик по 500 000 тона руда годишно, обяви нейният президент Джеймс Хасланд при последната си визита в България. Той уточни, че фирмата ще направи инвестиции за $7 500 000. Чужденците получиха разрешение от Министерството на икономиката да проучат нов участък от мангановото находище върху терен от 10 декара. "Енерджи енд майн инвестмънт" ще прокопаят две галерии, за да достигнат до залежите. Очаква се компанията да вземе рудника на концесия за срок от 25 години. Според общински експерти фирмата няма да получи разрешение за добив на руда, докато не бъде направена комплексна оценка за въздействие на производството върху околната среда. Британците имали и алтернатива - да изнасят рудата през пристанище Варна-запад.

Александър Монев

Видяна общо: 354 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.