Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Меню от 1894 година в Държавен архив

Дата: 08.10.2002

Меню на двореца “Евксиноград” от 1894 година ще бъде изложено в Държавен архив - Варна

С изложба на Държавен архив – Варна и научна конференция под мотото “Варна и варненския край в европейските архиви” на 10 октомври ще бъде отбелязан 50 юбилей на “Държавен архив” – Варна.
На изложбата ще бъде показано вечерно меню от двореца в “Евксиноград”, предлагано в периода от 18 до 30 септември 1894 година. Блюдата в менюто са крем супа а ла’Емпериал, крокети а ла Дипломат, кефал варен със сос развигот, говеждо филе по фламандски, печени пъдпъдъци, вишнев сладолед.
И други атрактивни находки ще бъдат показани в изложбата в Държавен архив – Варна - като френски брачен договор от 1850 година, кореспонденция между баща и дете от 1728 година. В хранилищата на варненския архив се съхраняват 250 000 архивни единици.
Варненският окръжен държавен архив е създаден през 1952 година и съгласно функциите на регионалните архиви, определени с постановление 344 на МС и има задача да събира и съхранява архивното богатство на региона.
Архивите в България са създадени много късно и само албанците са след нас, заяви днес директорът на архива Борис Дряновски.

Варна
Александър Монев

Видяна общо: 407 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.