Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

София влиза в европейските културни маршрути

Дата: 08.10.2002

Над 40 процента от чуждите туристи идват у нас заради историческото наследство

Виена обеща да помага на София с опита си в културния туризъм. Това стана по време на дните на австрийската столица у нас. Първата стъпка в тази насока е включването на българската столица в мрежата на европейските културни маршрути. Освен това историческият център на София ще бъде предложен за вписване в "световното културно наследство", каза заместник-кметът по културата Петър Станков. Обмисля се и мултимедиен проект "София и европейските култури".
По данни на Института по културознание около 40% от чуждите туристи посещават нашата страна заради културното й наследство. Най-масовата категория посетители (28.4%) са така наречената средна висша класа, в която попадат лекари, адвокати, архитекти, университетски преподаватели и мениджъри, показва социологическо проучване на НОЕМА, правено по поръчка на Министерството на икономиката. Това са хора с по-висок от средния доход, които съчетават почивката си у нас с културен туризъм. Те се интересуват от историята и културата на местата, които посещават. Повече от половината чужденци от Западна Европа, Русия и бившите съветски републики и 44% от Северна Америка принадлежат към тази група.
Екскурзиите (49.2%) и разглеждането на забележителностите (45.9%) са най-популярни сред анкетираните туристи по време на тяхното посещение у нас. Следват пазаруването (39.6%), пасивната почивка (38.6%) и развлеченията (35.9%). При анкетираните чужди бизнесмени разглеждането на забележителностите се нарежда на трето място сред предпочитанията им по време на престоя у нас. Всеки четвърти (43.4%) от пристигналите в България, за да посетят свои близки, предпочитат същото. От чужденците, дошли за лечение у нас, 55.6% са участвали в културни прояви, а 49.2% - в разглеждане на забележителности.
За разлика от чужденците българите по време на почивка предпочитат нощния живот. По време на ваканциите си 31.1% разглеждат забележителности, 23.8% участват в екскурзии и само 8.2% - в културни прояви.
Популяризирането на културния туризъм сред чужденците става чрез участие в международни борси и изложения, рекламни материали като "По пътя на манастирите", "Българският туристически портал", "Българска кухня", "Български накити".
Подобряването на инфраструктурата е един от основните проблеми на културния туризъм. За разрешаването му е разработен проект "Общински пътища за достъп до места с туристически интерес", по който предстои да бъдат изградени 28 нови отсечки с обща дължина около 200 километра. Освен подобряването на инфраструктурата, важни фактори за развитието на културния туризъм са необходимостта от полагане на грижи за опазването и възстановяването на културното наследство, както и представянето му чрез нови форми, каза Десислава Михалкова от икономическото министерство. Тя съобщи, че по програма ФАР на Европейския съюз се отпускат безвъзмездно 7 милиона евро за развитие на културния туризъм в България. Средствата трябва да бъдат усвоени до края на 2004 г., като в проекта участват няколко общини.

Владимир Киров

Видяна общо: 380 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.