Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Екопарк във Варна скара СУ и църквата

Дата: 09.10.2002
Частни фирми искат да строят бензиностанция и мотел на терен, собственост на университета

Поземлената комисия върнала терен на Алма матер на манастира “Св Константин и Елена”, после монасите го заменили

Представителите на СУ протестират, защото строежите ще нарушат и екологичното равновесие в района
Снимка Импакт

Софийският университет брани с въоръжена охрана източния край на Ботаническата градина във Варна, съобщи директорът на трите ботанически градини в страната, собственост на Алма Матер, д-р Красимир Косев.
Спорът за собствеността върху земята на екопарка въ Варна се е изострил на 22 септември. Тогава били повикани полицаи от РДВР, за да отблъснат пратениците на частни фирми. Те харесали апетитния терен над шосето Варна - Златни пясъци за туристически комплекс с две бензиностанции, мотел и заведение. Хора от фирмите “Сийланд пропъртис” и “САНО”АД разбили оградата на Ботаническата градина и вкарали там фургон с охрана, разказа Косев.
Спорът за земята се разгорял, след като поземлената комисия във Варна пренебрегнала акта за публична държавна собственост, издаден през 1999 г. на СУ. Комисията върнала част от терена на градината на варненския манастир “Св. Константин и Елена”.
Според д-р Косев, от местната епархия не са представили никакви солидни аргументи, че земите са техни. Без да се съобрази с представените документи за публична държавна собственост, комисията възстановява 5 имота на манастира "Св. Константин и Елена" с 206 дка, а впоследствие с още 21 дка от площта на Ботаническата градина. Варненската митрополия решава да направи замяна на земята, като предостави идеална част от нея на фирмата за сделки с недвижими имоти “Сийланд пропъртис”.

Срещу това църквата получава коли и 250 000 лв.

Борислав Наумов

Видяна общо: 512 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.