Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

21.50 лева става билетът за влак София-Варна

Дата: 09.10.2002

Автобусните фирми също обмислят увеличение

Цената на билет за бърз влак първа класа от София до Варна става 19.50 лева от 15 октомври, а за експресен - 21,50 лева, съобщиха вчера от БДЖ. От тази дата цените за превоз на пътници се вдигат между 7,14% и 20%. Най-голямото увеличение важи само за крайградските влакове, в които билетът вместо 50 ще струва вече 60 ст.
Междувременно вчера от няколко големи автобусни фирми заявиха, че също обмислят увеличение на цените за превоз по основните линии. В момента те са почти изравнени с тези на БДЖ, но по досегашните им цени. Еднопосочен билет за автобус София-Варна например в момента струва между 14 и 16 лева.
Билетът за бърз влак София-Бургас и София-Русе вече ще е 10.30 лева за втора класа, а за експресен - 12.30 лева.
Освен увеличението на цените е приет план за поетапно намаляване на железопътната мрежа, съобщи зам.-транспортният министър Красимира Мартинова по време на публично обсъждане на годишния доклад на Световната банка за разходите в публичния сектор. От 1990 г. досега от БДЖ са съкратени 37% от персонала, а от 1 януари догодина са предвидени още 10% съкращения - около 3700 човека.
Около 200 човека ще пазят пък 7-те линии, по които от 1 октомври спряха да се движат влакове, съобщи шефът на жп инфраструктурата Илия Пастушански. Това били досегашни служители на предприятието, на които трудовите договори ще бъдат преподписани. За взимане на решение за демонтиране на неизползваните релси трябвало да се вземе решение от правителството, каза той.

Борислав Наумов

Видяна общо: 450 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.