Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Стартира програма "Да се завърнеш у дома"

Дата: 09.10.2002

От началото на следващата година ще стартира нова програма, чиято цел е завръщането на висококвалифицирани българи в родината. Това обяви във вторник вечерта вицепремиерът Николай Василев на среща в Лондон с българския Сити клуб. Василев е част от делегацията, която придружаваше премиера Симеон Сакскобургготски на завършилото снощи официалното посещение във Великобритания. Вицепремиерът обяви, че програмата е наречена “Да се завърнеш у дома” и от нея има нужда, тъй като близо 200 души, работили в Сити досега, са се върнали в България със семействата си. Има президенти на големи български компании, които са готови да плащат европейски заплати на такива хора, каза Василев. Той обясни, че програмата ще се изпълнява със съдействието на Агенцията за българите в чужбина.
“Може и така да се каже”, така премиерът Сакскобургготски отговори вчера на въпроса дали на срещата си с държавния секретар по отбраната на Великобритания сър Джефри Хун е получил допълнителна гаранция, че България ще бъде поканена в НАТО по време на срещата в Прага. Британският военен министър е определелил реформите в Българската армия като твърде добри, каза Симеон Сакскобургготски. Той допълни, че Ирак и събитията около него не са били сред специално застъпените теми.
От приемането на България и Румъния в НАТО целият регион може да има много голяма полза, защото това ще затвори югоизточния фланг на алианса, заяви по-късно Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN. На въпрос каква е българската позиция по въпроса за евентуална военна операция на САЩ срещу Ирак премиерът посочи, че общата насока на усилията е към изчерпването на всички възможни мирни и дипломатически средства преди предприемане на военни действия. Попитан дали ако САЩ нападнат Ирак, игнорирайки ООН, България ще предостави материално-техническа база,  Сакскобургготски заяви, че това е много тежък въпрос, и подчерта, че според него "най-мъдрото е да се изчерпят всички възможни средства за мирно решаване и когато дойде моментът, ако дойде, тогава да се вземат решенията". В интервю за Би Би Си премиерът отрече да има връзка между подкрепата, която Великобритания демонстрира за приемането на България в НАТО, и евентуална операция срещу Ирак.
Вицепремиерът Николай Василев участва вчера в кръгла маса, организирана със съдействието на американската неправителствена организация бизнес съвет за международно разбирателство. В срещата са участвали представители на висшия мениджмънт на около 15 големи американски корпорации, сред които“Локхийт Мартин”, “Джей Пи Морган” и“Лемън брадърс интеренешънъл”.

Борислав Наумов

Видяна общо: 393 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.