Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

V-та регионална контактна туристическа борса - Трявна '02

Дата: 08.10.2002

            Петото издание на вече традиционната регионална контактна борса, организирана от РТА “Стара планина”  се проведе на 4 и 5 октомври в запазилата възрожденския си дух и облик Трявна. Изборът на място за регионалното туристическо събитие не бе случаен – през последната година Трявна осезателно се превърна в един от най – атрактивните туристически центрове на регион Централна Стара планина.

Борсата събра в тризвездния хотел “Сезони” рекорден брой участници – над 120 и за сетен път доказа, че е най-ефикасният и доказан на практика инструмент за това туристически агенти и туроператори от цялата страна да дойдат и  се запознаят на място с новите оферти и възможности, предлагани от хотелите, ресторантите, културните институции и другите туристически обекти от общините в региона – Трявна, Дряново, Габрово, Севлиево, Априлци, Троян и Тетевен. Местните предприемачи от своя страна можаха не само да завържат ползотворни контакти и с минимални средства да направят своя пръв или пореден “пробив” на туристичския пазар, но и да си сверят часовника по отношение последните новости в бранша. А от липса на новости, особено законодателни, тази година не можем да се оплачем. Именно затова РТА “Стара планина” навременно бе осигурила присъствието на експерти от Министерството на икономиката, които да коментират и да отговорят на въпросите на представителите на туроператорите, туристическите агенции, хотелиерите и ресторантьорит във връзка с новоизлезлия Закон за туризма и съпътстващите го наредби. Сред специалистите в областта на туризма се открояваха и преподавателите от Варненския икономически университет и от  Колежа по туризъм доц. Марин Нешков и доц. Стоян Маринов, преподавателитхе в катедра “Туризъм” на СУ “Св . Климент Охридски” г-жа Марияна Асенова – бивш Зам. министър на икономиката и доц. Васил Маринов, г-н Румен Драганов – Председател на Съвета по туризъм в София и водещ специалист в бранша, Председателят на Българската туристическа камара и преподавател в УНСС Цветан Тончев,   Соня Енилова от Бургаската регионална туристическа асоциация.

            Борсата бе открита от г-н Стефан Данаилов – кмет на община Трявна, което за пореден път доказа съпричастността на местната общинска администрация към въпросите, касаещи туристическото развитие. “Трявна е като една хубава кола – тя се продава сама, но първо трябва да бъде открита. Ние разчитаме за това на вас!” – типично по тревненски отбеляза г-н Данаилов в приветствието си към участниците. Председателят на местното туристическо сдружение “Трявна тур” г-н Людмил Иванов направи пред присъстващите кратък преглед на туристическия потенциал на община Трявна. Г-н Цанко Цанков – председател на УС на РТА “Стара планина” също приветства участниците в поредната контактна борса и изрази увереността си, че нашият регион и в бъдеще ще продължи да е привлекателен и  интересен за туристическите фирми – посредници и разбира се, за техните клиенти.      

В една или друга степен приветствените думи на тревненския градоначалник важат за целия регион и  са най-краткото резюме за ползата от тази инициатива на РТА “Стара планина”. Защото регионалните контактни борси се наложиха като една от най-ефективните форми, чрез които Централна Стара планина излезе на туристическия пазар.

            В двата дни на борсата бяха направени повече от 20 презентации на туристически обекти и атракции, сред които традиционно преобладаваха местата за подслон. Нарастналият брой представяния, при които с удоволствие бе констатиран  повишен професионализъм в подготовката  на рекламните продукти, говори за едно ново отношение към рекламата и нейното качество. Дори собственици на селски къщи вече се ориентират към този начин на представяне, което определено е радващо. Приятно впечатлениие направи  интересният филм на Специализирания музей за зографско изкуство – гр. Трявна, видеоматериалите на комплекс “Фенерите” в с. Кметовци и хотел “АББ Авангард” – Севлиево, филмът, представящ  Архитектурно – историческия резерват Боженци. С две думи това, което си заслужаваше да се види, не беше никак малко. В допълнение към казаното дотук и чудесните отзиви за  видимия напредък на домакините от Трявна през последните две-три години, основания за оптимизъм за туристическото бъдеще на региона има.

            В Трявна отново стана въпрос и за многобройните проблеми на туризма. Интересни дискусии имаше по повод регулирането на взаимоотношенията между различните “играчи” в туристическия бранш и как да се координират интересите на туроператори и турагенти с тези на хотелиери и ресторантьори. Докато двете страни оживено спореха дали хотелиерите трябва или не  да правят отстъпки за туристическите агенции, професионалистите - мениджъри на хотели разпространиха ценовите си оферти за сезона, при това с доста атрактивни за туроператорите отстъпки.

            Г-н Иво Маринов – Директор на Дирекция “Национална туристическа политика” в Министерството на икономиката представи някои от  новите моменти  в  съвсем “пресния” Закон за туризма и излезлите наредби към него и отговори на въпроси, свързани с лицензионния режим, туристическите такси, издаването на ваучери и регламентирането на дейностите и персонала в туристическите офиси. Бяха изказани мнения и за изграждането на нов туристически имидж на България и ролята на държавата в неговото формиране.

            Дискусията за селския и екологичен туризъм показа отново, че в региона има много неизползвани възможности за създаване на атрактивни туристически продукти. За част от тях – тези, които предлага Националният парк “Централен Балкан” – говори директорката на парка г-жа Нела Рачевиц. По този повод г-жа Енилова – Председател на Бургаската регионална туристическа асоциация, представи опита в съвместната им работа с Дирекцията на Парк “Странджа” за разнообразяване на туристическите продукти в Бургаския регион.

            Предложената в рамките на Петата регионална контактна борса дегустация на Винпром “Дамяница”, както и отбелязването на световният ден на туризма, допринесоха работата и ползотворните контакти да се съчетаят с много добро настроение. Не случайно в попълнените анкети  за ефективността на борсата 90% от отговорите показват, че присъствалите са останали доволни от отличната организация и осъществените полезни контакти. Участниците заявяват готовността си да присъстват и на следващото издание през м. октомври 2003 г. 

РТА и догодина ще се постарае да посрещне участниците в VІ - тата регионална борса подобаващо.  За да можем заедно, реализирайки своите цели, стъпка по стъпка да постигнем общата си голяма цел – да превърнем региона на Средна Стара планина в район с развита туристическа индустрия.

 

Силвия Хинкова

Изпълнителен Директор

Асоциация “Стара планина”

5300 – Габрово

ул. Райчо Каролев

тел:+359 66 / 291 61; 371 37
факс:+359 66 / 361 90

E-mail: silvia@veda.bg; rta@abv.bg

Видяна общо: 366 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.