Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Война на пушачите от 1 януари 2005 г.

Дата: 31.12.2004

Глобяват директори заради ученици-пушачи,
забраната не важи за болниците

Кабинетът обявява "война" на пушачите в държавата от 1 януари, когато влиза в сила Наредба за тютюнопушенето в обособени закрити обществени места и работни помещения. Тя бе приета на правителственото заседание на 2 т.м.

От Нова година собствениците на заведения с повече от 60 места трябва да осигурят отделни помещения за пушачите, за да не пречат на въздържателите. Тези пък с по-малко от 60 места трябва да обособят кътове за пушене с мощна вентилация. Работодателите също трябва да осигурят пушални, ако се работи в закрито помещение, каза министърът на здравеопазването Славчо Богоев. Той обясни, че новата наредба е в резултат на Закона за здравето, който също влиза в сила от 1 януари.

Дотогава главният секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров ще трябва да избере и оборудва пушалня не само за служителите, но и за министрите, в които те да пафкат докато почиват при заседанията. Досега те имаха право да припалват само до предверието на заседателната зала - единственото място с големи пепелници на премиерския етаж.

Започваме масови проверки от следващия месец във фирми и всякакви организации, ще глобяваме без да се церемоним, закани се зам. здравният министър Любомир Куманов. Той обаче не успя да обясни по какъв начин служителите на ХЕИ в страната, които са общо 3 600, ще насмогнат да късат фишове за глоби на пушачите, които са близо 50% от населението в страната. 50 лв. е санкцията за първо нарушение от гражданин и 100 лв. за работодател. При повторно "прегрешение" с цигара глобата скача съответно на 100 и 200 лв.

Собствениците на заведения и работодателите ще отнасят глоби и ако не проверяват всяка година вентилационните съоржения в пушалните.

Под забраната за пушене от Нова година попадат още такситата, маршрутките и автобусите. За пушене на ученици в училищата глобата ще отнася директорът. Пушенето в болниците обаче остава разрешено.

Подразбира се, че болният не бива да пуши, но ако му се наложи, не може да бъде изписван от болницата за една цигара, каза министър Богоев. Към 2002 г. пушачите в света са били 1 млрд. 300 млн., от тях 1 млрд. са мъже. България е на трето място по употреба на цигари в света, съобщи още Богоев."

в-к ДУМА

Видяна общо: 921 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.