Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кукери усилено репетират за своя празник - първи януари

Дата: 31.12.2004

През целия декември земята в село Крупник се тресе здраво. Но не от поредното земетресение, а от танците на кукерите, които усилено репетират за своя празник - първи януари.
Маскираните групи представят трите големи махали в Крупник - Драката, Шикер и Квартала. Състезанието между тях е най-престижният фест в селото. За надмощие в него от години се водят истински войни.

Над 200 души ще сложат кукерските костюми и тази година, а толкова народ не сме се събирали в миналото на първомайски манифестации, категорични са по-възрастните. По традиция кукерските паради и от трите махали финишират на селския стадион. Специално жури начело с най-старите сурвакари и кмета отсъжда за кого е победата.

Тази година доста от кукерите ще се натъкмят в дрехи от вносни кожи - нашите не достигат, а и стават все по-скъпи. "Докарахме ги чак от остров Крит. Купихме 70 бройки, за които платихме между 10 и 20 евро. Излязоха ни почти без пари, защото там нямат нашите обичаи и не са им познати кукерските танци", разказва Васил Боянски. Той от няколко години работи в Гърция. Наскоро поканил гърци на гости в родното си село. Седнали в механата да пийнат и хапнат. В един момент в заведението влезли няколко млади момчета, облечени в кукерски костюми. "Гостите ахнаха от почуда. Зарекоха се, че догодина ще поканят групата в южната ни съседка", допълва Васил.

Цените на кожите скачат всяка година, защото все по-малко хора гледат кози. "Един костюм може да се направи от 3-4 кожи, но може да стане и от 7-8", уточнява Николай Андреев. Всички мъже твърдят, че кожа под 100 лева в страната ни вече няма. По техни изчисления за един добър кукерски костюм се харчат между 1400 и 1800 лева. Възможно е и два бона да удари цената, категорични са някои.

Момче от махалата поработило няколко месеца в Гърция, но прежалило половината изкарани пари, за да участва в кукерското шествие на първи януари. "Брои 1000 лева за костюма. Просто да сме кукери е в кръвта ни. Цяла година чакаме един ден, но какъв! Душите ни само тогава се отпускат истински и сме в стихията си", споделя Николай.

Мъжете отрано учат и децата си да се маскират на първи януари. Усетят ли веднъж тръпката малчуганите, отказване няма. А да си кукер, никак не е лесно. Особено ако имаш слабост към чашката. "Задължително трябва да си трезвен в новогодишната нощ. Една ракия да пийнеш, няма да издържиш и един час с кожите на гърба си. А в първия ден на януари ние тръгваме в тъмни зори и се прибираме капнали чак вечерта", разказват кукерите. Затова и на Васильовден в селото софри няма. Едва на следващия ден, когато кукерските групи отворят общата каса и преброят насъбраните пари, настава истинският празник.

Никоя махала в село Крупник не се съмнява в победата си в кукерската "война". Но по-голямата награда за всички е тръпката от празника, а не класиранията. През 2002 година махала Драката спечели второто място на националния конкурс в Перник. Но не това ги блазни. "Който се е родил сурвакар, си остава такъв докрая", убедени са мъжете в Крупник.

в-к Стандарт

Видяна общо: 996 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.