Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

2004 през погледа на биологията и медицината

Дата: 31.12.2004

2003 завърши с овладяването на застрашително разпространяващата се инфекция от SARS (Sudden Acute Respiratory Syndrome), а 2004 започна със суматохата около случаите на птичи грип в Югоизточна Азия. Първите случаи на смърт, причинена от щамът на птичи грип, наречен H5N1, който има способността да се пренася от болни птици на хора, бяха във Виетнам през януари. Много скоро след това започнаха да пристигат съобщения за случаи на заболяването в цяла югоизточна Азия, включително Тайланд, Камбоджа и Индонезия. След намесата на Световната здравна организация, правителствата в засегнатите страни започнаха екстрена ваксинация на хората, Оказа се обаче, че наличните ваксини може да увеличат риска от мутирането на вируса на птичия грип в нов, смъртоносен човешки вирусен щам.

В суматохата около тези събития се появиха и слуховете, че в лаборатория е разработен нов щам от “супергрип”, които само подсилиха тревогите. По-късно през годината учени се “похвалиха”, че са успели да реконструират компоненти от смъртоносния грип от 1918 година, обиколил за кратко време света и станал причина за смъртта на над 50 милиона души. В края на ноември много учени–биолози посрещнаха на нож новината, че Световната здравна организация е разрешила генните изследвания върху едрата шарка.

На фона на притесненията около световни вирусни пандемии не може да не се отбележат и успехите в други области на медицината и биологията. През февруари екип учени от Южна Корея доказаха пред света, че човешки “терапевтични” клонинги може да се “произвеждат”. Те успяха да цлонират 30 човешки ембриона, които израснаха до топки, изградени от около 100 клетки.

През април техни японски колеги “създадоха” мишка, която имаше двама родители, но и двамата бяха от женски пол. Това беше постигнато като учените са комбинирали генетичен материал, взет от две яйцеклетки. Японските биолози е трябвало да надмогнат и един природен феномен, наречен imprinting, който изисква поредица от химически маркери едновременно от яйцеклетката и сперматозоидите да са налични, за да се появи ембрион. Технологията може да донесе нови, косвени сведения за разбиране на някои от феномените в човешкия генотип.

През 2004 година набра скорост и надпреварата в изкуственото отглеждане на човешки стволови клетки, които биха могли да се използват за лечение на много болести. През юни американски учени съобщиха, че са създали чрез мутация от генетично увреден човешки ембрион първите изкуствено отгледани човешки стволови клетки. Изследванията в тази област бяха дискутирана тема и в светлината на президентските избори в САЩ. Администрацията на Буш оряза бюджетната поддръжка на изследвания в тази сфера, докато Кери обещаваше по-малко рестрикции. Калифорния обаче отново кривна от пътя. Данъкоплатците от щата – ренегат избраха да налеят 3 милиарда долара през следващите 10 години в изследвания върху човешките стволови клетки. Това може да се превърне в прецедент, и примерът им да бъде последван и в други щати.

През годината не спряха и споровете около клонирането. Нароченият за черна овца и заклеймен от колегите си Панайотис Завос, съобщи през август, че е успял да клонира жизнеспособни човешки ембриони и така е проправил пътя на човека към възкресението. Съобщението беше посрещнато със скептицизъм и дори с погнуса от мнозина. Завос твърдеше, че опитите му са имали чисто научен характер и никой от ембрионите не е бил по-късно имплантиран.

Вниманието на цялото човечество и през тази година остана фокусирано върху разрастващата се епидемия от СПИН. На провелата се в Банкок Международна конференция по СПИН, азиатските страни бяха предупредени да вземат спешни мерки, за да не се окажат изправени пред последствията от мащабите на епидемията в Африка. И докато световните лидери прекараха една седмица в обсъждане на проблемите около вируса, учените отново напомниха, че до разработването на ефективна ваксина срещу СПИН-а има още не една година време. И докато СПИН се превръща все повече в болест на “лошите жени”, налице са успехи в усилията да се обяснят и изяснят причините за вагиналните инфекции. Наред със СПИН-а следва да се внимава много и за разпространението на туберкулозата. Тя се явява като вторична инфекция и може да стане причина за “процъфтяването” на СПИН, каза Нелсън Мандела на конференцията. New Scientist припомня, че около една трета от хората по света носят в себе си латентна форма на туберкулозата.

Някои изследвания през 2004 година обаче донесоха и успокояващи новини. Едно от най-големите изследвания (с 30 000 участника), провеждани до днес доказа, че еякулацията предпазва мъжете от рак на простата. Обичащите да похапват месо пък бяха приятно изненадани, след като мащабно проучване подкрепи диетата на Аткинс. (Диетата е разработена от американския доктор Робърт Аткинс. Тя се основава на консумирането на по-малко въглехидрати и повече протеини и мазнини, за да се намали наднорменото тегло.) Неочаквано и куклата Барби получи подкрепа. Тя дойде след изследване на биолози, които стигнаха до извода, че жените с форми на Барби са по-плодовити. И като стана дума за забавното в сериозните научни изследвания, няма как да пропуснем и резултатите от изследване на американски учени. Те доказаха, че напълно вярна е теорията за приликата между домашните кучета и стопаните им…

Днес +

Видяна общо: 912 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.