Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кристалните черепи

Дата: 26.03.2005

Загадки


Голямо объркване предизвикват предмети, за които не може да се установи точно за какво са служели и кога са изобретени. Такъв е случаят с кристалните черепи. Съществуват два кристални черепа с естествени размери. Черепът на Страшния съд се намира в Музея на хората в Лондон, а Черепът на Проклятието - в Музея на американските индианци в Ню Йорк. Произходът на първия е неизвестен.

За втория череп се знае доста повече. Той е открит от 17-годишната Ана Мичъл-Хеджис в древния град на маите Лубаантун в днешната държава Белиз, тогава Британски Хондурас. Археолог любител бил вторият й баща Фредерик А. Мичъл-Хеджис, който намерил спонсори за научна експедиция и заминал с кораб от Ливърпул за Пунта Горда. С него била и доведената му дъщеря. Ана се изкачила на порутена пирамида и се наслаждавала на прекрасна гледка. Ненадейно погледът й попаднал на нещо блещукащо през един процеп във вътрешността на пирамидата. Разчистването на тежките каменни блокове продължило няколко седмици, докато кристалният череп се намерил в ръцете на младото момиче. Участващите в разкопките около триста работници от местното племе кикче щом видяли находката, паднали на колене, започнали да целуват земята и две седмици прекарали в плач и молитва.

Този череп се смята за уникален. Изработен е от цял прозрачен къс планински кристал, в който се виждат вътрешни вени и мехурчета. Изследванията под микроскоп не са намерили следи от метални инструменти. За да се обработи ръчно, с пясък или с нещо по-твърдо, са необходими най-малко 150 години. Някои изчисляват, че за постигането на този резултат ще минат 800, 1000 или 1500 години.

Като отразяват светлината, скулите и очните кухини на черепа създават впечатление на блясъци, на вътрешно движение. Ефектът се подсилва и от една призма, оформена в основата на черепа. Кристалното творение тежи 5,3 кг, високо е 13 см, широко също 13 см и дълго 18 см.

Специалистите са на мнение, че кристалът е моделиран по черепа на жена. Експертите недоумяват как е бил разрязван този къс. Планинският кварцов кристал не може да се реже и всеки опит би завършил с натрошаване. Освен това той расте спираловидно около невидими оси, забележими само при определени условия и силно увеличение. Обработка може да се прави само по посока на тези оси, инак веднага става на малки парчета. А кристалът на маите е обработен тъкмо по този невъзможен начин. Затова един учен възкликва: "Проклетото нещо не би трябвало да съществува!"

Около "проклетото нещо" се появявал ореол, аура или сияние, понякога се чували звънчета. Усещала се и някаква неопределена миризма. Имало моменти, когато в кристала се забелязвали странни сенки и светлини, образи на други черепи, човешки лица, разни предмети. Ана не се съмнявала, че кристалният череп оказва влияние върху хората близо до него, върху техните чувства, настроения и мисли. Според сп. "Нешънъл инкуайърър" холивудски звезди са посещавали дома на Ана в Кичънър, провинция Онтарио - Канада, за да се усамотят с черепа, да му се помолят или да медитират. Самата Ана, която твърди, че нейното притежание има окултна сила, изглежда добре и на 90-годишна възраст. С кристала се е разделила за по-дълго само когато го е дала на реставратор и когато го е предоставила за една година на Музея на американския индианец в Ню Йорк.

Фредерик Мичъл-Хеджис e съобщил за находката чак през 1935 г. в сп. "Ню Йорк америкън". Със сегашните методи не е възможно да се определи възрастта на кристалния череп. Според експерти маите не са могли да изработват с примитивните си инструменти нещо с такова високо качество. Остава ни да насочим поглед към загадъчната Атлантида, от където е наследена известната кристална топка с пирамидите. Тогава може да се смята, че черепът е на над 200 000 години. Освен ако атлантите не са го получили от друга, още по-стара или по-далечна цивилизация.

в-к Дума

Видяна общо: 1110 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.