Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Несебър и Созопол честват годишнина от подписването на примирие между двата града

Дата: 31.03.2005

Тази година традиционното събитие ще се отбележи в Созопол

И тази година на 1 април ще се чества годишнина от подписването на примирие между Несебър и Созопол, съобщиха от общинската администрация.

Точно преди 2 години кметът Трифонов реши да сложи край на 22 – вековната вражда между Месембрия и Аполония, избухнала II век преди Христа, тъй като след приключването й не е подписан мирен договор между градовете.

"Несебър е нападнал пръв, затова се чувствам длъжен да поднеса своите извинения и да направя първата крачка за сключване на мир" – аргументира тогава действията си Николай Трифонов и предложи примирие на тогавашния градоначалник на Созопол Златко Николов, чрез посредничеството на проф. Божидар Димитров, хроникирал всяко събитие от войната между морските градове. На мирните преговори присъства и кметът на Поморие, тъй като именно анхиалските солници са били ябълката на раздора и причина за войната.

На неутрален терен, в гр.Бургас, на 01.04.2003 г. с размяна на тежки и богати дарове бе подписан мирният договор. Първата годишнина от подписването на примирието бе отбелязана на 1 април 2004 г. в Несебър.

Тази година традиционното събитие ще се чества в Созопол. На ритуала ще присъстват кметовете на Несебър и Созопол със своите екипи, областният управител и представители на Областна управа, проф. Божидар Димитров, кметът на Поморие със своята общинска свита, гости.

Burgasinfo.com

Видяна общо: 226 рейтинг: 0.06

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Несебър и Созопол честват годишнина от подписването на примирие между двата града
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.