Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Времето у нас става като в тропиците

Дата: 19.07.2005

Според едни специалисти торнадото ще вилнее по-често в България, а според други, това няма да се случи.

Обилните валежи, порои и градушки, които се разразиха в България през юни и юли станаха повод да се търсят причините за климатичните аномалии. За промените на климата има много теории и модели.

Според професор Рангел Гюров от Нов български университет, който е един от авторите на новата "Теория на тирбушона", от няколко години са налице климатични аномалии, за които не се говори много. Те обаче доказват, че страната ни ще излезе от умерения климатичен пояс и климатът у нас ще е като на тропиците. Това ще стане заради завихрянията, които се забелязват на няколко места по Земята. Те увличат земни маси с различна плътност навътре към земните недра и водят до промяна на наклона на оста на Земята, която сега е 23,5 градуса спрямо равнината по която планетата се движи около Слънцето. Така тропиците, които са на 23,5 градуса северно и южно от екватора ще се преместят. Доказателство за това било и че през последните няколко години сезоните закъсняват с около 12 дни. Това се потвърждавало от НАСА и от астрономите, твърди професор Гюров.

Според синоптиците обаче, страната ни може да се раздели с умерения климат и четирите сезона чак след около 100 години. Това можело да стане само ако не се контролира изхвърлянето на вредни газове в атмосферата и не съумеем да опазим природата си. Но това са само хипотези. Никой все още не може да каже със сигурност какво ще е времето след 50 - 100 години.

Професор Рангел Гюров смята, че бурите, пороите и градушките ще зачестят, температурните амплитуди ще станат изключително големи и торнадото ще вилнее често.

Синоптиците твърдят, че градушки има открай време по нашите земи и затова не случайно имаме Агенция "Борба с градушките". От там твърдят, че нейната ефективност е 80 - 90%. Според метеоролозите обаче торнадото у нас никога няма да стане нормално явление, защото той е характерен за земи, които са до морета и океани. Другият тип силен вятър - смерчът също ще се среща рядко.

Според метеоролозите замърсяването ще доведе до глобално затопляне. Авторите на "Теорията на тирбушона" проф. Рангел Гюров и доц. Бойко Рангелов твърдят, че то би било причина за повишаването на температурите само в най-замърсените райони.

в-к Монитор

Видяна общо: 328 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.