Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Гардиън: Българи събират горчива реколта

Дата: 20.12.2006

Имигрантите, които събират реколтата от плодове и маслини в Европа, живеят с мизерни заплати и са принудени да оцеляват при условия, които не отговарят дори на основните стандарти на ООН за бежански легари, съобщава от Южна Италия кореспондентката на ,,Гардиън" Фелисити Лоурънс в обширна статия, публикувана вчера под заглавие ,,Горчива реколта".
Авторката описва картина рано в декемврийска сутрин в градчето Росарно в Калабрия, където на дълга опашка се редят имигранти без документи. ,,Голяма група марокански мъже стоят в центъра на улицата и по-светлата кожа им дава известно предимство на опашката. Срещу тях е група български ромски жени, поклащащи бебе. Пушещи цигара след цигара, румънски мъже и жени бранят своята територия встрани от българските ромки, за които казват, че ги ненавиждат. А до тях стои самотен руснак". По-нататък на опашката са африканците, допълва авторката.

Фелисити Лоурънс пише, че луната все още се вижда добре, когато пристигат колите, които откарват на групи чакащите за работа. В статията в. ,,Гардиън" са представени още няколко българи. Един от тях е младият Васил, чиито две ръце са в гипс, защото паднал от маслинено дърво. Въпреки че бил откаран от фермер незабавно в болницата, където му направили рентгенова снимка, цели три дни никой не се заел с наместването на счупените ръце. Българката Елена пък дошла в болницата за първи път, когато получила алергия от пестицидите в една от фабриките за захаросани кори от портокали. Тя завършила право в София, но дошла в Южна Италия с туристическа виза, след като не си намерила работа у дома.

В съседното село Сан Фердинандо католическата благотворителна организация ,,Каритас" два пъти седмично храни някои от най-изпадналите около 1000 имигранти от България и Румъния, които живеят сред местните жители.

Видяна общо: 319 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.