Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Държавата помага финансово на археолозите

Дата: 21.12.2006

През следващата година ще трябва да бъде направено голямо усилие за стимулирането на хората, които активно се занимават с археология в България. Това заяви просветният министър Даниел Вълчев, който бе на посещение в Археологическия институт с музей при БАН. Той заяви, че се обмисля археолозите да бъдат финансирани с определен процент при намирането на ценна находка.

Стана ясно, че вероятно догодина Министерството на образованието и науката ще повтори конкурса за съхраняване на българското културно и историческо наследство в рамките на фонд "Научни изследвания". От своя страна директорът на музея проф. Васил Николов заяви, че институтът е спечелил по тазгодишния конкурс на МОН за двегодишен проект, финансиран със 162 000 лева. Проектът предвижда на входа на Археологическия музей ще бъде поставена компютърна система чрез, която посетителите да получават информация за разположението на експонатите и за фондовете на музея. Така те ще могат да се ориентират къде се намират интересуващите ги експозиции и ще научават интересни факти за откриването на находките. Институтът ще подготви и книга с кратка научнопопулярна археология на България.

Видяна общо: 281 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.